Vranić: Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete za vakcinaciju

Ministar zdravstva KS kaže da bi novinari mogli biti prioritet samo ukoliko u Bosnu i Hercegovinu dođe veliki kontingent vakcina

Vranić: Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete za vakcinaciju
Foto: Avaz.ba

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić kazao je danas da novinari u Kantonu Sarajevo neće biti uvršteni u grupu prioriteta za vakcinisanje protiv Covida-19.

– Novinari su kategorija koja ne spada u prioritete. Kada narušite jednom sistem prioriteta onda se čitava piramida ruši. Novinari neće biti stavljeni u prioritet sve dok ne bude završena prva linija zdravstvenih radnika – naglasio je Vranić u izjavi za Fenu.

Podvukao je da novinari neće biti na listi prioriteta za vakcinaciju sve dok se ne vakcinišu i farmaceuti koji rade u apotekama.

– Prioritet su i policija, vatrogasci, osobe u staračkim domovima. Ne mislim da novinare ne treba uvrstiti, ali kada bi sada došao veliki kontingent vakcina, onda bi bilo normalno – zaključio je Vranić.

Takva izjava ministra već je izazvala brojne negativne komentare unutar novinarske zajednice iz koje posebno upozoravaju da oni jesu jedna od prioritetnih grupa za vakcinisanje u drugim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine, ali i u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Novinarska udruženja pozivala su predstavnike vlasti da novinare i uopće medijske djelatnike uvrste u prioritetnu grupu imajući u vidu činjenicu da su upravo novinari od početka pandemije bili ključni u davanju relevantnih informacija građanima u vanrednoj situaciji.

Od početka pandemije nikada nisu prestali s radom i kad je na snazi bio potpuni lockdown, a i danas kada je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja u kojoj je vakcinisan vrlo mali broj ljudi dok je dnevni bilans zaraženih oko hiljadu, novinari i dalje obavljaju svoje dužnosti.

Ipak za ministra zdravstva novinari u Kantonu Sarajevo, gdje se nalazi najveći broj novinarskih redakcija, bili bi vakcinisani samo ako bi došao veliki kontingent vakcina, onda bi to za njega bilo normalno.

About The Author