Međunarodne organizacije osudile sudski progon novinara Martinovića u Crnoj Gori

Ovaj, kako su ga nazvali, politički motivirani sudski progon napad je na istraživačko novinarstvo i presuda je slobodi medija u Crnoj Gori

Međunarodne organizacije osudile sudski progon novinara Martinovića u Crnoj Gori

U danas objavljenoj izjavi vodeće međunarodne organizacije za slobodu medija i novinske organizacije, uključujući Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara (EFJ IFJ) osudile su nastavak sudskog progona crnogorskog istraživačkog novinara Jove Martinovića nakon odbijanja žalbe.

U pismu su osudili odluku Apelacijskog suda kojom je odbijena njegova žalba i potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Podgorici kojom je Martinović osuđen na 12 mjeseci zatvora.

Iako neće biti zatvoren zbog vremena već provedenog iza rešetaka, Jovo Martinović imat će krivičnu evidenciju, isključivo zbog bavljenja novinarstvom.

Potpisnice pisma osudile su presudu i izrazile žaljenje što Apelacijski sud nije iskoristio priliku da oslobodi međunarodno nagrađenog novinara i pošalje poruku podrške istraživačkom novinarstvu u Crnoj Gori.

Martinović je osuđen zbog kršenja Krivičnog zakona Crne Gore u vezi sa stvaranjem zločinačke organizacije, kao i neovlaštene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga.

Iako je zakazao sastanak s optuženicima zbog snimanja krijumčarenog oružja u Francuskoj, to je učinio u novinarske svrhe.

Izrazili su uvjerenje da su mu tokom pritvora i kasnijeg suđenja povrijeđena prava na pravično suđenje. Prije hapšenja 22. oktobra 2015. godine, Martinović je već bio u pritvoru gotovo 15 mjeseci nakon čega je konačno privremeno pušten na slobodu.

Ponovljeno suđenje počelo je 2. decembra 2019. godine, a 8. oktobra 2020. godine Viši sud Crne Gore osudio je Martinovića na godinu dana zatvora zbog učestvovanja u trgovini drogom dok je oslobođen optužbi za članstvo u zločinačkoj organizaciji.

Odluka Apelacionog suda da odbije njegovu žalbu na presudu pruža malo utjehe Jovi Martinoviću ili drugim istraživačkim novinarima te međunarodne organizacije napominju da istraživačko novinarstvo nije zločin i da crnogorske vlasti ne bi trebale tretirati kao takvog.

Apelacioni sud 2019. godine vratio je slučaj na ponovno suđenje upravo zbog nedostatka dokaza protiv novinara te potpisane organizacije ističu i dalje nepostojanje dokaza koji bi opravdavali osuđujuću presudu.

Ovo dodatno ističe temeljnu manu u presudi. Iako Jovo Martinović neće biti zatvoren, ovaj politički motivirani sudski progon napad je na istraživačko novinarstvo i zapravo je presuda slobodi medija u Crnoj Gori.

Pozivali su crnogorske vlasti i sudove da rade u skladu s predanošću slobodi medija i evropskim standardima, kao dio svoje predanosti procesu pridruživanja Evropsku uniju i osiguraju da Martinović ne bude dalje kriminaliziran ili progonjen zbog bavljenja novinarstvom.

Pismo su potpisali: ARTICLE 19, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG), Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited, Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), OBC Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), Organizacija za medije jugoistočne Evrope (SEEMO), Sindikat medija Crne Gore i IFEX.

About The Author