Vučić: Uredba o informiranju bila greška, kao i držanje novinarke u pritvoru

Brnabić je ranije preuzela krivicu na sebe za donošenje uredbe

Vučić: Uredba o informiranju bila greška, kao i držanje novinarke u pritvoru
Foto: DW

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je bila greška Vlade Srbije usvajanje uredbe o informiranju tokom pandemije koronavirusa, zbog čega je tražio od premijerke Ane Brnabić da je ukine.

– Svaka laž koju su prosuli, a bilo ih bezbroj, nisu rekli istinu, lagali su i obmanjivali javnost u teškom trenutku – kazao je Vučić, dodajući da nije dobro što su novinarku jednog portala držali u pritvoru sedam sati nakon teksta o stanju u KC Vojvodina.

Vučić je naglasio da je to bila greška i da se premijerka Ana Brnabić i on o tome nisu konsultirali.

– Bio sam protiv toga i zamolio sam je da je ukinu. Rekao sam da je to glupo, oni koji ne žele dobro našoj zemlji samo su to čekali – naglasio je Vučić u emisiji “upitnik” na RTS-u.

Brnabić je ranije preuzela krivicu na sebe za donošenje uredbe kazavši „moja je glupost i moja odgovornost, moja je glupost što to nisam obrazložila, kad smo to donijeli”.

Izrazila je uvjerenje da je ta uredba štitila građane od neprovjerenih informacija, ali kaže da predsjednik nije želio da se baci sjenka na potpuno informiranje i sve ono što su, kako kaže, uradili mukotrpnim trudom.

Navela je da će rezultat tog povlačenja biti i veća borba s lažnim vijestima, i da će Vladi biti potreban dodatni napor da se bore s lažnim informacijama, dodajući da će se Vlada truditi da opovrgne sve lažne vijesti.

Struka tvrdi da ova odluka nije u skladu sa Ustavom i sa zakonima, a i da može da vodi u cenzuru.

Izvor: Mediji

About The Author