Meksički novinari zatražili od predsjednika države da prekine s provokacijama

Nasilje protiv medija tokom prve polovine mandata Lopeza Obradora poraslo za 85 posto u poređenju s istim periodom mandata njegovog prethodnika

Meksički novinari zatražili od predsjednika države da prekine s provokacijama
Foto: jana-shnipelson-SRReffF4vFA-unsplash

Meksički novinari, kolumnisti i komentatori  zatražili su u otvorenom pismu da predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador prestane uznemiravati kritičke medije, tvrdeći da on svojom retorikom raspiruje vatru nasilja.

Pismo, koje je potpisalo gotovo 200 istaknutih Meksikanaca, objavljeno je u novinama i široko podijeljeno na društvenim mrežama, sedmicu dana nakon što je poznati novinar upao u zasjedu naoružanih napadača na motociklima koji su pucali na njegovo oklopno vozilo.

Televizijski i radijski voditelj Ciro Gomez Leyva preživio je pokušaj napada 15. decembra, a od tada je rasla kontroverza oko napada ljevičara Lopeza Obradora na medije koji su kritizirali njegovu vladu.

U otvorenom pismu optužuju Lopeza Obradora da je “politički odgovoran” za napad na Gomeza te se dodaje da se “praktički svi izrazi mržnje prema novinarima, rađaju i šire” iz ureda predsjednika.

Lopez Obrador odmah je osudio napad, ali se zatim brzo okrenuo napadima na elitne novinare koje je odbacio kao konzervativne stručnjake, uključujući Gomeza.

Tokom pres-konferencije predsjednik je ponovio svoje obećanje da će istražiti pokušaj atentata, odbacio je tvrdnje da je polarizirao zemlju i utvrdio da se većina medijskih osoba protivi političkoj “transformaciji” kojoj on teži.

– Većina medija, koji su poput konzervativnog bloka u zemlji, želi zadržati isti korumpirani režim. Stvarno mi je žao što su uzrujani – dodao je.

Prema Reporterima bez granica (RSF), Meksiko je najsmrtonosnija zemlja na svijetu za novinare s 11 ubijenih do sada ove godine. Podaci pokazuju da je nasilje protiv medija tokom prve polovine mandata Lopeza Obradora poraslo za 85 posto u poređenju s istim periodom mandata njegovog prethodnika.

Otvoreno pismo, koje su također potpisale i druge poznate osobe, upozorava da su vjerovatni još nasilniji napadi na medije ukoliko predsjednik ne pokaže više samokontrole.

Izvor: Reuters

About The Author