Ukrajinske vlasti zabranile ulazak u državu danskoj novinarku Matilde Kimer

Ranije ove godine Kimer je zabranjen ulazak u Rusiju na 10 godina, što je čini jednom od rijetkih osoba kojima je službeno zabranjen ulazak u Rusiju i Ukrajinu

Ukrajinske vlasti zabranile ulazak u državu danskoj novinarku Matilde Kimer
Foto: International Media Support / Ilustracija

Nagrađivanoj novinarki Matilde Kimer, koja radi u Danish Broadcasting Corporation (DR) od 2014. godine i izvještava o stanju u Rusiji i Ukrajini od aneksije Krima, vlasti su zabranile ulazak u Ukrajinu. Njezina novinarska akreditacija u zemlji uklonjena je nakon što je označena kao “proruska”.

Ona je na svojoj Facebook stranici podijelila poveznice na neka od svojih izvještaja, uključujući izvještavanje o proruskim demonstracijama.

Ukrajinske vlasti su rekle da će njezina akreditacija biti vraćena ako podijeli informacije koje bi oni direktno dostavili. Kimer je odbila, kao nezavisna novinarka, pisati priče koristeći materijale koje je izradio bilo ko osim nje same.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se Danskom sindikatu novinara u osudi te prijetnje nezavisnom novinarstvu i pozvala da se novinarki vrati njena akreditacija.

– Ogorčena sam takvim napadom na slobodne medije. Ako neka država želi biti demokratska onda mora zaštititi nezavisnosti medija. Svi imamo veliku potrebu da talentirani novinari budu naše oči i uši na terenu u Ukrajini i ukrajinske vlasti to moraju poštovati – kazala je predsjednica Danskog sindikata novinara Tine Johansen.

Ranije ove godine, Kimer je zabranjen ulazak u Rusiju na 10 godina, što je čini jednom od rijetkih osoba kojima je službeno zabranjen ulazak u Rusiju i Ukrajinu.

Danski sindikat novinara uputio je pismo ukrajinskom ambasadoru u Danskoj kao i danskom ministru vanjskih poslova, u kojem osuđuju ukidanje akreditacije novinarki i upozoravaju na prijetnje nezavisnom novinarstvu.

Izvor: EFJ

About The Author