Porast napada na novinare na Kosovu

Napadi na najmanje četiri novinarske ekipe dogodili su se u pozadini spora oko registarskih oznaka vozila između Kosova i Srbije

Porast napada na novinare na Kosovu
Foto: euractiv.com

Reporteri bez granica (RSF) pozvali su policiju i međunarodne sigurnosne snage na Kosovu da pruže bolju zaštitu novinarima i zaštite pravo na informacije na sjeveru zemlje, gdje su najmanje četiri medijske ekipe napale neidentificirane osobe nakon pojačanih političkih napetosti između Kosova i susjedne Srbije.

– Kosovska policija, Kosovske snage pod vodstvom NATO-a (KFOR) i Misija Evropske unije na Kosovu (EULEX) moraju ozbiljno shvatiti signal za uzbunu zbog napada na novinare prije nego što dođe do nove tragedije. Pozivamo ih da provedu brzu i temeljitu istragu ovih napada, te da poduzmu dodatne mjere zaštite u saradnji s udruženjima novinara dvije etničke zajednice – kazao je voditelj odjela RSF-a za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai.

Napadi na najmanje četiri novinarske ekipe od sredine novembra dogodili su se u pozadini spora oko registarskih oznaka vozila između vlade Kosova, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost od Srbije, a koja odbija priznati Kosovo i ima politički uticaj na većinsko srpsko stanovništvo na sjevernom Kosovu.

Posljednji napad dogodio se 19. decembra u Zubinom Potoku, gdje je grupa maskiranih osoba vrijeđala i kamenovala TV ekipu Klan Kosova u kojoj su bili reporter Haris Ademi, snimatelj Agon Bejtullahu i vozač Elsad Sinani, koji su došli snimati barikade podignute u toj općini. Bili su jasno identificirani kao medijski djelatnici jer je na njihovom vozilu bio natpis “Press”.

Dana 10. decembra eksplozivna naprava aktivirana je u blizini ekipe RTV Dukagjini u sjevernom dijelu grada Mitrovice dok se reporterka Doruntina Bylykbashi uživo javljala s ceste koje su bile blokirane u tom području.

Dan ranije, dvije novinarke antikorupcijske web stranice Kallxo.com – reporterku Shkodrane Dakaj i producenticu Valdet Salihu – napale su maskirane osobe u Sjevernoj Mitrovici, iako su bili u automobilu s natpisom “Press”. Oni su tamo otišli kako bi pratili raspoređivanje kosovske policije nakon što je 500 srpskih policajaca dalo ostavke. Dvoje novinara uspjelo je pobjeći.

Niko nije ozlijeđen ni u jednom od ova tri posljednja napada, ali Jetmir Muji, snimatelj novinske stranice Insajderi, hospitaliziran je 17. novembra nakon što su on i reporter Visar Duriqi vidjeli grupu kosovskih učenika koju su napali Srbijanci u Sjevernoj Mitrovici. Mujia je napala jedna od osoba iz grupe kada je prišao s ciljem da snimi šta se događa.

Kosovska policija, koja je poznata po vođenju učinkovitih istraga o zločinima nasilja nad novinarima, otvorila je istragu o povredama nanesenim Muji i jednom od učenika.

RSF doznaje da je najmanje jedna medijska ekipa povučena s terena nakon što je njihova uprava odlučila da je situacija previše rizična u svjetlu ovih napada. Ove prijetnje medijima dovode u pitanje poštivanje slobode medija i prava na informacije o događajima u toj zemlji koja je 1999. godine prošla kroz rat, a sada se nada ulasku u Evropsku uniju.

Kosovo je rangirano na 61. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu.

Izvor: RSF

About The Author