AMERIČKI NOVINAR O HAPŠENJU U MINSKU: Nisam bio siguran da li ću se živ izvući

Tokom protesta u Bjelorusiji uhapšeno je gotovo 7.000 ljudi, a stotine su povrijeđene

AMERIČKI NOVINAR O HAPŠENJU U MINSKU: Nisam bio siguran da li ću se živ izvući
Foto: RSE

 

Američki novinar Den Pelešuk, koji je proveo 48 sati u bjeloruskom pritvoru, rekao je da je u Bjelorusiju došao s namjerom da izvještava o predsjedničkim izborima, ali pošto nije dobio akreditaciju, ponašao se kao turista, želeći da osjeti atmosferu. Uhapšen je, kaže, bez ikakvog razloga, dok je u ponedjeljak uvečer šetao gradom.

– Došao sam u Bjelorusiju s namjerom da izvještavam s izbora… Ali, pošto nisam dobio akreditaciju, odnosno odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova, odlučio sam da dođem, barem kao turista, s namjerom da vidim kako će se izbori odvijati. Nisam radio intervjue, nisam bio aktivan na društvenim mrežama, jednostavno da bih pokazao da nisam tu da izvještavam bez akreditacije, već da upijem atmosferu – kazao je Pelešuk za N1.

Dodao je da je u nedjelju i ponedjeljak tokom dana u bjeloruskoj prijestolnici Minsku bilo mirno, a u njedjelju uvečer, poslije zatvaranja biračkih mjesta, izbili su neredi, u kojima on nije učestvovao, ali je “iz daleka imao uvid u sve”.

Naredno veče je izašao u šetnju, uputivši se ka jednoj od lokacija na kojoj je večer prije bilo nereda. Kaže da je bilo mirno, da su ljudi normalno šetali, “neka se čudna tišina nadvila nad gradom”.

– Krenuo sam da podvožnjakom pređem glavnu ulicu kojom sam šetao, i kako sam iz njega izašao… odmah su mi prišli policajci. Bio sam zapanjen, bombardirali su me pitanjima ‘gdje ideš, odakle si, zašto su ti ruke u džepovima’, do te mjere da ih zapravo nisu ni zanimali odgovori, već su tražili izgovore da me pritvore. Nije prošlo dugo dok nisu saznali da sam Amerikanac koji je u Minsk došao iz Kijeva – svjedoči Pelešuk o svom hapšenju.

Pelešuk kaže da je odveden u fiskulturnu salu gimnazije koja se nalazila odmah do policijske stanice, gdje je bio smješten s još oko 40 ljudi, “gdje smo ili bili poredani uza zid, s rukama na koljenima, ili su nas uvečer poredali po podu”. Dodaje da su ih odatle prozivali i vodili na saslušanje u policijsku stanicu.

Na pitanje da li se u takvim okolnostima plašio da ne dobije Covid-19, Pelešuk je naveo da kada se neko nađe u takvoj situaciji u kojoj se on našao, lista prioriteta se mijenja.

– Kada ste pod takvim stresom, i kada se suočavate s takvom nesigurnošću, mijenjaju vam se prioriteti. Moji su bili moja porodica i prijatelji… Mislite na stvari koje su vam zaista važne. Covid je bio veoma nisko na toj listi, vjerovatno što sam mu na neki način već bio izložen. Bio sam smješten u toj sali s još 40 ljudi. Sve vrijeme sam nosio masku, nikada toliko dugo nisam nosio masku, ali niko drugi nije nosio masku, možda samo neki policajci – priča Pelešuk o svom iskustvu tokom pritvora.

– Možda će zvučati arogantno, ali mislio sam Covid me neće ubiti ni danas ni sutra, neće me uopće ubiti, ali nisam bio siguran da li ću se iz ovoga živ i zdrav izvući – dodao je on.

U jednom trenutku uspio je da stupi u kontakt s porodicom, i to mu je dalo nadu da će “živjeti” i biti pronađen.

– Pomislio sam da ću biti dobro, ali ne znate šta će se desiti dok ne dođe taj trenutak. To je ono najgore, ta nesigurnost šta će se desiti – ispričao je Pelešuk, koji je svoje iskustvo opisao u priči koju je napisao.

Tokom protesta u Bjelorusiji, u kojima se traži smjena aktuelnog predsjednika Aleksandra Lukašenka koji je na izborima, za koje opozicija tvrdi da su pokradeni, osvojio šesti mandat zaredom, uhapšeno je gotovo 7.000 ljudi, a stotine su povrijeđene. Jedan demonstrant je preminuo.

Izvor: N1

About The Author