Google razvio sistem za otkrivanje raka

To je jedno od revolucionarnih otkrića koja bi mogla poboljšati tačnost u otkrivanju raka dojke

Google razvio sistem za otkrivanje raka
Pixabay

Google je potvrdio da je razvio sistem umjetne inteligencije koji može preciznije otkriti prisutnost raka dojke od liječnika. Studija koja je testirala tačnost sistema, razvijenog saradnjom tehnološkog giganta i istraživača raka, objavljena je u naučnom časopisu Nature.

Program je osposobljen za otkrivanje karcinoma pomoću desetaka hiljada mamograma žena u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, a rana istraživanja pokazuju da može dati preciznije podatke otkrivanje od radiologa.

Taj sistem je bio precizniji iako je imao manje podataka za rad od stručnjaka, poput historijata pacijenata i prethodnih mamograma.

Profesor Ara Darzi, jedan od autora rada i direktor Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, rekao je da nije očekivao da će vidjeti tako impresivan rezultat.

– To je jedno od tih revolucionarnih otkrića koja bi mogla poboljšati tačnost u otkrivanju raka dojke – dodao je Darzi.

Karcinom dojke je drugi vodeći uzrok smrti kod žena kada su u pitanju smrti uzrokovane nekim od karcinoma, iako se rezultati značajno poboljšavaju ako se bolest dijagnosticira i liječi u ranijoj fazi, kažu autori studije.

Ipak, unatoč opsežnim programima probira raka dojke u razvijenim zemljama, preglednim mamografima ne postoji otprilike jedan od pet karcinoma dojke, navodi Američko udruženje za rak.

– Učinak čak i najboljih klinika ostavlja prostor za napredak – napisali su autori studije u Natureu, dodajući da je umjetna inteligencija možda nešto jedinstveno što može pomoći u rješavanju tog izazova.

Dijagnosticiranje raka dojke se drugim Googleovim istraživanjima pokazuju kako umjetna inteligencija može pomoći liječnicima da preciznije predvide karcinom pluća i spriječe ozbiljne očne bolesti.

About The Author