Turska: 1.500 dana zatvora za Ahmeta Altana

Turski novinar Ahmet Altan ima 70 godina. Posljednje je četiri godine proveo u ćeliji u Turskoj, osim što je u novembru 2019. godine bio pušten osam dana na slobodu kada je to naložio krivični sud. Sada se navršilo 1.500 dana od kako je on iza rešetaka bez da je počinio ijedno krivično djelo i tamo […]

Turska: 1.500 dana zatvora za Ahmeta Altana

Turski novinar Ahmet Altan ima 70 godina. Posljednje je četiri godine proveo u ćeliji u Turskoj, osim što je u novembru 2019. godine bio pušten osam dana na slobodu kada je to naložio krivični sud.

Sada se navršilo 1.500 dana od kako je on iza rešetaka bez da je počinio ijedno krivično djelo i tamo je usred povećanog rizika od zaraze koronavirusom.

Evropska federacija novinara (EFJ) i njezini partneri, uključujući Articolo 21 i P24, zahtijevaju njegovo hitno puštanje na slobodu.

Tokom cijelog procesa suđenja Ahmet Altan suočavao se s apsurdnim, neutemeljenim i neprestano mijenjajućim optužbama koje se odnose na “pokušaj državnog udara” i “terorizam”. Altan trenutno služi kaznu od 10 i pol godina zatvora zbog “pomaganja terorističkoj organizaciji, čiji nije član”.

Njegova ‘krivnja’ je jedino što je bio slobodni pisac  i intelektualac. Ahmet se nikada nije priklonio turskom režimu koji nameće odustajanje od nezavisnog izvještavanja.

Altan je prvi put uhapšen 12. septembra 2016. godine zbog optužbe da je slao poruke koje su izazvale državni udar, a nakon što je proveo 12 dana u istražnom zatvoru, zatvoren je dok je čekao suđenje za optužbe “pokušaja rušenja turske vlade” i „pripadnost terorističkoj organizaciji “.

U više od četiri godine od tada, prvo se suočio s bizarnom optužbom za „slanje podsvjesnih poruka“ koja je nestala, a onda su došle razne optužbe povezane s pučem, koje su dovele do osuđujuće presude i otežane doživotne kazne.

Nakon što je Kasacijski sud ukinuo optužbu, Visoki krivični sud u Istanbulu otvorio je novo suđenje, koje je dovelo do osuđujuće presude za blažu optužbu “pomaganje i podržavanje terorističke organizacije čiji nije član” osuđujući ga na 10 godina i šest mjeseci zatvora.

Sud je također naložio njegovo puštanje na slobodu do isteka žalbe. Ipak, Ahmet je ponovno uhapšen 12. novembra 2019. godine nakon što se tužioc usprotivio njegovom puštanju poslije presude.

Altanov slučaj već godinu dana traje pred Kasacijskim sudom radi revizije njegove posljednje osuđujuće presude. Njegova prijava Evropskom sudu za ljudska prava, podnesena prije gotovo četiri godine, tek treba biti razmotrena.

Sada kada je prošlo 1.500 dana od njegovog hapšenja, apelirano je njegovo hitno i bezuvjetno puštanje na slobodu, jer je zatvoren samo zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja. Apel se odnosi i na 73 druga novinara još uvijek nepravedno zatvorena u turskim zatvorima.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author