Rusija Metu proglasila ekstremističkom organizacijom

Meta je zatražila od suda da odbaci tvrdnje ruskog glavnog tužitelja i zatražila više vremena za pripremu odbrane

Rusija Metu proglasila ekstremističkom organizacijom

Instagram i Facebook zabranjeni su u Rusiji nakon što je njihovu matičnu kompaniju Meta moskovski sud proglasio “ekstremističkom organizacijom”.

WhatsApp, najčešće korišteni servis za razmjenu poruka u Rusiji, izbjegao je sudski postupak nakon što je glavni državni tužitelj presudio da ta apllikacija ne služi kao platforma za javno širenje informacija.

Ruske vlasti okrenule su se protiv američkog giganta društvenih medija početkom ovog mjeseca, nakon odluke Mete da dopusti objave koje pozivaju na nasilje protiv ruskih čelnika i vojnog osoblja u nekim zemljama, i to samo u kontekstu rata u Ukrajini.

Predsjednik za globalne poslove Mete Nick Clegg pojasnio je da se sužava fokus kako bi u smjernicama bilo izričito jasno da se to nikada ne smije tumačiti kao odobravanje nasilja nad Rusima općenito.

– Sud je donio odluku da udovolji tužbi Ureda glavnog državnog tužitelja Rusije – kazala je sutkinja Olga Solopova iz moskovskog okružnog suda Tverskoi čime na snagu stupa odluka kojom se zabranjuju Instagram i Facebook.

Meta je zatražila od suda da odbaci tvrdnje ruskog glavnog tužitelja tokom ročišta održanog u ponedjeljak. Kompanija je zatražila više vremena za pripremu svoje odbrane, a također je dovela u pitanje ovlasti suda da provede zabranu svojih aktivnosti.

No kompanija se suočila s optužbama za “rusofobiju” jer je vlada tvrdila da radi protiv ruske vojske.

– Metine aktivnosti usmjerene su protiv Rusije i njezinih oružanih snaga. Tražimo da se Meta zabrani i da se ova odluka odmah provede – navodno je sudu rekao glasnogovornik ruske sigurnosne službe FSB Igor Kovalevsky.

Clegg je s druge strane kazao da nema nikakvih promjena u njihovoj politici govora mržnje što se tiče ruskog naroda te da neće tolerirati rusofobiju ili bilo kakvu vrstu diskriminacije, uznemiravanje ili nasilje prema Rusima na njihovoj platformi.

Facebook u vlasništvu Meta već je bio blokiran u Rusiji 4. marta nakon što je ograničio pristup stranicama koje pripadaju državnom mediju RT, dok je pristup Instagramu obustavljen 14. marta.

Meta je donijela odluku da dopusti neke objave koje pozivaju na smrt ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u zemljama uključujući Rusiju, Ukrajinu i Poljsku, prema internim e-porukama moderatorima sadržaja.

Mnoge velike platforme društvenih medija najavile su nova ograničenja sadržaja oko sukoba, uključujući blokiranje ruskih državnih medija RT-a i Sputnika u Evropi, te su tokom rata demonstrirali odstupanja u nekim od svojih politika.

Izvor: Euronews

About The Author