UK pokušava dogovoriti izjavu o rizicima umjetne inteligencije sa drugim zemljama

Planirano je da se objavi zajedničko saopćenje na AI samitu sljedećeg mjeseca na kojem je malo vjerovatno da će biti postignut dogovor o ispitivanju tehnologije

UK pokušava dogovoriti izjavu o rizicima umjetne inteligencije sa drugim zemljama

Savjetnici Rishi Sunaka pokušavaju postići dogovor sa svjetskim čelnicima o izjavi koja upozorava na rizike umjetne inteligencije dok finaliziraju dnevni red za samit o sigurnosti umjetne inteligencije koja bi trebala biti održana sljedeći mjesec.

Dužnosnici Downing Streeta obilaze svijet razgovarajući s kolegama od Kine do Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država dok rade na dogovoru zajedničkom saopćenju na dvodnevnoj konferenciji.

No, malo je vjerovatno da će se postići kompromis koji bi omogućio da se pomno ispituje vrhunska umjetna inteligencija, uprkos interesu Ujedinjenog Kraljevstva da se radnoj grupi za umjetnu inteligenciju koju je formirala Vlada da globalna uloga.

Na AI samitu trebalo bi biti izdato zajedničko saopćenje o rizicima modela umjetne inteligencije te pružiti sigurnosne smjernice uz posredovanje Bijele kuće i završiti raspravom o tome kako agencije za nacionalnu sigurnost mogu pomno ispitati najopasnije verzije tehnologije.

O mogućnostima nekog oblika međunarodne saradnje na vrhunskoj umjetnoj inteligenciji koja može predstavljati prijetnju ljudskim životima također će se raspravljati posljednjeg dana summita 1. i 2. novembra, prema nacrtu dnevnog reda u koji je Guardian imao uvid .

Predviđena je i uspostava “Instituta za sigurnost umjetne inteligencije” kako bi se omogućio nadzor modela umjetne inteligencije povezan s nacionalnom sigurnošću.

Međutim, prošle sedmice premijerov predstavnik na samitu umanjio je značaj uspostave takve organizacije, iako je naglasio da je “saradnja ključna” u upravljanju rizicima umjetne inteligencije.

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada prednjači u procesu nastojanja regulacije umjetne inteligencije, nakon što je uspostavljena radnu grupu za graničnu umjetnu inteligenciju. Zamjenik premijera Oliver Dowden rekao je prošlog mjeseca kako se nada da se radna grupa može razviti i postati institucionalna struktura, s međunarodnim značajem o sigurnosti umjetne inteligencije.

Konferenciji bi trebalo prisustvovati oko 100 ljudi među kojima su ministri iz cijelog svijeta, glavni izvršni direktori kompanija, akademici i predstavnici međunarodnog civilnog društva.

Prema nacrtu dnevnog reda, samit uključuje raspravu u tri smjera prvog dana koja se temelji na raspravi o rizicima povezanim s graničnim modelima, raspravi o ublažavanju tih rizika i raspravi o mogućnostima iz tih modela.

Nakon toga slijedilo bi kratko saopćenje koje bi potpisale delegacije zemalja u kojem se izražava konsenzus o rizicima i mogućnostima graničnih modela.

Kompanije koje sudjeluju na samitu, za koje se očekuje da će uključivati ChatGPT programera OpenAI, Google i Microsoft, objavit će detalje o tome kako se pridržavaju sigurnosnih obaveza AI-a dogovorenih s Bijelom kućom u julu.

Izvor: The Guardian

About The Author