Ruski sud odbacio žalbu novinara Gershkovicha na produženje pritvora

Wall Street Journal odbacuje optužbe za špijunažu koje mu se stavljaju na teret i traži njegovo momentalno puštanje na slobodu

Ruski sud odbacio žalbu novinara Gershkovicha na produženje pritvora
Foto: 4Liberty.eu

Ruski sud odbacio je žalbu američkog novinara Evana Gershkovicha na produženje pritvora, više od šest mjeseci poslije hapšenja zbog optužbi za špijuniranje koje on negira.

Gershkovicha, reportera lista The Wall Street Journal, privela je Federalna služba sigurnosti (FSB) 29. marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod optužbom za špijunažu za koju je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Sudija Jurij Pasjunjin rekao je da je moskovski gradski sud odlučio da ne mijenja raniju sudsku odluku da se Gershkovichu produži pritvor. Odluka u suštini znači da će Gershkovich (32) ostati u pritvoru, a datum suđenja mu još nije određen.

Rusija je saopćila da je Gershkovich, prvi američki novinar koji je poslije Hladnog rata priveden u toj zemlji po optužbi za špijunažu, uhvaćen “na djelu”, dok FSB, glavni nasljednik KGB-a tvrdi da je novinar pokušao da dođe do vojnih tajni.

Bijela kuća optužbe je nazvala “smiješnim”, a predsjednik Joe Biden je rekao da je Gershkovichev pritvor “potpuno nezakonit”. Wall Street Journal odbacuje optužbe i traži njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Rusija još nije objavila nikakve dokaze u ovom slučaju. Ročište u utorak je bilo zatvoreno pošto taj slučaj navodno sadrži povjerljive materijale.

Gershkovich, koji tečno govori ruski, bio je u Londonu u februaru kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu i spremao se da se vrati u Rusiju da bi počeo da izvještava za Wall Street Journal, nakon što je prethodno radio za AFP.

Izvor: Reuters/RSE

About The Author