Papa Franjo: Širenje lažnih vijesti i dezinformacija o Covidu znači kršenje ljudskih prava

Papa je osudio širenje “infodemije”, za koju je rekao da je iskrivljavanje stvarnosti temeljeno na strahu, krivotvorenim ili izmišljenim vijestima i “navodno naučnim informacijama”

Papa Franjo: Širenje lažnih vijesti i dezinformacija o Covidu znači kršenje ljudskih prava

Papa Franjo rekao je da širenje lažnih vijesti i dezinformacija o Covidu-19 i vakcinama, uključujući katoličke medije, predstavlja kršenje ljudskih prava.

Bio je to drugi put u manje od mjesec dana da se 85-godišnji papa oglasio o toj temi. Prije tri sedmice osudio je “neutemeljene” ideološke dezinformacije o vakcinama, podržavajući nacionalne kampanje imunizacije i nazivajući zdravstvenu skrb moralnom obvezom.

Franjo je svoje komentare dao u obraćanju članovima catholicfactchecking.com, konzorcija katoličkih medija čiji je cilj “razjasniti lažne vijesti i obmanjujuće informacije” o vakcinama protiv Covida-19.

– Biti ispravno informiran, pomoći razumjeti situacije na temelju naučnih podataka, a ne lažnih vijesti, ljudsko je pravo. Tačne informacije moraju se prije svega osigurati najranjivijima – kazao je papa.

Franjo je osudio širenje “infodemije”, za koju je rekao da je iskrivljavanje stvarnosti temeljeno na strahu, krivotvorenim ili izmišljenim vijestima i “navodno naučnim informacijama”.

One koji vjeruju u takve lažne vijesti ne treba marginalizirati nego ih pokušati pridobiti za naučnu istinu.

– Lažne vijesti moraju biti opovrgnute, ali pojedinačne osobe uvijek se moraju poštivati, jer često vjeruju u to bez pune svijesti ili odgovornosti – rekao je Franjo.

Značajno je da se papa obratio katoličkoj medijskoj grupi. Platforme društvenih medija poput Facebooka i Twittera zatvorile su neke katoličke medijske kuće, blogove i web stranice zbog širenja dezinformacija o Covidu-19. Mnogi su se preselili na druge platforme.

Neki desničarski katolički mediji redovno ugošćuju Franjine najoštrije kritičare, poput nadbiskupa Carla Maria Vigana, Talijana koji se skrivao gotovo tri godine otkako je objavio kritiku Franje tražeći njegovu ostavku.

U pismu sljedbenicima ovog mjeseca, Vigano je rekao da je virus proizveden u laboratoriju koji je bio dio globalne zavjere “da se izbrišu svi tragovi identiteta kao kršćana”. Odbacio je postojanje pandemije i nazvao je djelom Sotone.

Izvor: Reuters

About The Author