Vlade širom svijeta pozvane da garantiraju pristup informacijama

Gašenje interneta uobičajena je praksa koja se koristi za suzbijanje informacija, kritiku vlasti ili kontrolu slobode okupljanja

Vlade širom svijeta pozvane da garantiraju pristup informacijama

Povodom Međunarodnog dana univerzalnog pristupa informacijama vlade širom svijeta pozvane su da prestanu ometati novinare u ispunjavanju njihovih profesionalnih dužnosti i obavežu se na garantiranje univerzalnog pristupa informacijama.

Univerzalni pristup informacijama sastavni je dio prava na slobodu izražavanja. Garantirano je Općom deklaracijom o ljudskim pravima (UDHR), ono uključuje pravo na traženje, primanje i širenje informacija putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

Sloboda informacija je pravo svih građana da znaju koji su podaci stvoreni i pohranjeni, u njihovo ime i na njihov trošak što je ključno za kvalitetno novinarstvo, navode iz Međunarodne federacije novinara (IFJ).

Također, to je ključni mehanizam koji pomaže novinarima prikupiti činjenice i podatke kako bi informirali građane, doprinijeli javnoj raspravi i pozvali vlade na odgovornost. Omogućuje građanima da donose informirane odluke, a organizacijama civilnog društva da učinkovito obavljaju svoju ulogu.

Širom svijeta oni koji su na vlasti provode gašenja interneta, restrikcije društvenih medija, zatvaraju medijske kuće, primjenjuju cenzuru, zabranjuju novinarima da prisustvuju konferencijama za medije, uskraćuju im pristup javnim informacijama, kao i izvještavanje o protestima i političkim skupovima.

– Teške povrede prava na pristup informacijama ometaju novinarski rad i namjerno ometaju odgovornost i transparentnost nositelja vlasti – smatraju u IFJ-u.

Više od 22 afričke zemlje potpisale su zakone o pristupu informacijama od 2017. godine, podsjeća IFJ. Međutim, nedostatak političke volje njihovu provedbu čini izazovom. Vlade ograničavaju pristup medija informacijama donošenjem ‘akata o tajnosti’ i optužujući istraživačke novinare za nejasne optužbe kao što su ‘širenje lažnih vijesti’ ili ‘remećenje javnog reda’.

U arapskom svijetu i na Bliskom istoku vlasti nastavljaju činiti sve što mogu kako bi ograničile slobodan protok informacija građanima i medijima. Samo tri zemlje usvojile su i provode zakone o pristupu informacijama (Jordan, Maroko i Tunis). Ipak gašenje interneta uobičajena je praksa koja se koristi za suzbijanje informacija, kritiku vlasti ili kontrolu slobode okupljanja.

Za novinare i medijske djelatnike koji djeluju u azijsko-pacifičkoj regiji, značajna prepreka pristupu informacijama bilo je stalno uplitanje de facto vlasti. Novinarima u Hong Kongu može biti zabranjen pristup konferencijama za novinare ako se zna da proizvode kritičke izvještaje.

U Evropi je pravo na pristup informacijama odavno uspostavljeno i priznato. Unatoč tome, u mnogim je zemljama to ograničeno zbog nedovoljne provedbe. Evropska federacija novinara (EFJ) pozdravila je Evropski zakon o slobodi medija (EMFA) Europske komisije, ali je pozvala na njegovo jačanje kako bi se garantirao medijski pluralizam, zaštitila prava novinara i osigurala urednička nezavisnost.

U Latinskoj Americi, situacija u El Salvadoru izazvala je mnoge zabrinutosti. Više od godinu dana na snazi je vanredno stanje što je ograničilo mnoge ustavne slobode i imalo ozbiljan uticaj na slobodu izražavanja, uključujući pravo na pristup informacijama.

Izvor: IFJ

About The Author