BBC uveo pravila za vodeće voditelje o iznošenju stavova na društvenim mrežama

Pravilo imenuje nekoliko voditelja visokog profila kojima je zabranjeno iznositi određene stavove na društvenim mrežama dok su programi uživo

BBC uveo pravila za vodeće voditelje o iznošenju stavova na društvenim mrežama
Foto: BBC

Voditeljima visokog profila trebalo bi dopustiti izražavanje mišljenja o problemima i politikama, ali ne mogu voditi političke kampanje, navedeno je u novom izvještaju o pravilima ponašanja BBC-ja.

Naime, objavljena su nova pravila za BBC-jeve vodeće voditelje programa izvan vijesti i aktualnih događaja, koji će imati “posebnu odgovornost poštovati nepristranost BBC-ja, zbog svog profila “.

Oni koji rade na BBC-jevim vijestima i aktualnim događajima već podliježu strožim pravilima o nepristranosti pri korištenju društvenih mreža.

Nove smjernice prepoznaju važnost slobode izražavanja, ali kažu da dok traje program uživo i dvije sedmice prije i nakon emisije, voditelji vodećih emisija ne smiju podržavati ili napadati političku stranku.

Oni također ne smiju kritizirati karakter pojedinačnih političara u Ujedinjenom Kraljevstvu, niti komentirati bilo koje pitanje političke rasprave tokom izbornog perioda ili preuzeti službenu ulogu za grupu koja vodi kampanju.

Međutim, ove bi smjernice mogle stvoriti još jedan problem oko toga gdje je granica između izražavanja političkih stavova, a da se ne odluta u otvorenu političku kampanju.

Kršenje novih smjernica može dovesti do disciplinskih mjera za zaposlenike, uključujući mogući prekid radnog odnosa ili ugovora, navodi se u izvještaju.

BBC je rekao da nove smjernice “uravnotežuju slobodu izražavanja, odgovornosti slobodnih novinara prema BBC-ju i očekivanja publike, dok također osiguravaju da su naša pravila jasna, jednostavna, transparentna i provediva”.

Izvještaj također navodi da osoblje BBC-ja i freelanceri izvan vodećih emisija i vijesti i aktualnih događaja nisu obavezni podržavati BBC-jevu nepristranost na društvenim mrežama. Ali od njih se traži da “poštuju uljudnost u javnom diskursu i ne dovode BBC na loš glas”.

Izvor: BBC

About The Author