Predsjednik Erdogan izdao naredbu tražeći od medija da ‘zaštite turske vrijednosti’

Član regulatornog medijskog tijela nazvao je taj potez “cirkularnom cenzurnom” i rekao je da krši Ustav koji obećava zaštitu slobode medija

Predsjednik Erdogan izdao naredbu tražeći od medija da ‘zaštite turske vrijednosti’

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan naredio je da se poduzmu koraci protiv medijskih sadržaja poput TV programa koji se smatraju suprotnim turskim “temeljnim vrijednostima”.

U obavijesti objavljenoj u Službenim novinama kazao je da je cilj ove odluke eliminirati štetne učinke televizijskih programa sa stranim sadržajem koji su prilagođeni u Turskoj i “zaštititi tursku kulturu”.

Poduzet će se sve mjere opreza protiv produkcija koje „negativno utieču na porodicu, djecu i mlade, kroz turske zakone i Ustav“, navodi se u obavještenju. Djeca i mladi bit će zaštićeni od “poruka prenesenih kroz određene simbole”, stoji u odluci bez pojašnjenja.

Tursko regulatorno tijelo, Vrhovno vijeće za radio i televiziju ili RTÜK, već ima široke ovlasti i može novčano kazniti medije ili narediti privremeno isključenje TV kanala zbog kršenja turskih vrijednosti, a optužen je da je to učinio protiv medija koji su najkritičniji prema vladi.

İlhan Taşcı, član RTÜK-a kojeg je imenovala opozicija, nazvao je taj potez “cirkularnom cenzurnom” i rekao je da krši Ustav koji obećava zaštitu slobode medija.

Većina medijskih kompanija u Turskoj već je u vlasništvu firmi bliskih konzervativnoj i nacionalističkoj vladi i pomno slijede vladine linije.

Reporteri bez granica (RSF) Tursku svrstavaju na 153. mjesto od 180 zemalja u svom Svjetskom indeksu slobode medija za 2021. godinu. Najmanje 34 medijska djelatnika trenutno su iza rešetaka, prema podacima Turskog sindikata novinara.

Prošle sedmice poznata novinarka Sedef Kabaş uhapšena je zbog vrijeđanja Erdoğana nakon što je na televiziji Tele 1 i društvenim mrežama citirala poslovicu koja se odnosila na bika. Deseci hiljada ljudi u Turskoj procesuirani su zbog navodnog vrijeđanja Erdoğana.

Izvor: Euronews

About The Author