Rusija otvara predstavništvo svoje televizije RT u Srbiji

Vijeće EU-a je još u martu obustavilo medijsko distribuiranje ruskih državnih kanala RT i Sputnjik na teritoriju cijele Unije

Rusija otvara predstavništvo svoje televizije RT u Srbiji
Foto: DomainTrip

Ruska državna televizija Russia Today (RT) otvorit će svoje predstavništvo u Srbiji, javili su srbijanski mediji, a tu je informaciju potvrdila i urednica ruskog portala Sputnjik u Beogradu.

Riječ je o televizijskoj stanici kojoj je Evropska unija zabranila emitiranje zbog “poticanja i podrške ruskoj agresiji” na Ukrajinu.

Da je u pripremi otvaranje RT-a potvrdila je i glavna i odgovorna urednica ruskog portala Sputnjik Srbija Ljubinka Milinčić.

– Da, tačno je. Neće sada početi raditi u Srbiji, nego se priprema – rekla je Milinčić.

Vijeće EU-a je još u martu obustavilo medijsko distribuiranje ruskih državnih kanala RT i Sputnjik na teritoriju cijele Unije, a sankcije – prema medijskim izvještajima – pokrivaju sva sredstva za prijenos, poput kabklovske, satelitske, IPTV, TV platforme, web stranice i aplikacije, a suspendirane su sve relevantne licence, ovlasti i dogovori o distribuciji, prenosi Hina.

U Briselu su ocijenili da su ta dva medija važni instrumenti u “poticanju i podršci ruske agresije” protiv Ukrajine i da predstavljaju “značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i sigurnosti EU”.

Zastupnik Evropskog parlamenta Klemen Grošelj ocijenio je za portal Nova.rs da je otvaranje ruske državne televizije RT u Srbiji “još jedan pokazatelj” da Aleksandar Vučić udaljava državu od EU.

– To je za mene užasna vijest. To pokazuje kako Vučić sve više prestaje biti proeuropski političar i postaje suprotno od toga. Nažalost, to je realnost koju imamo u Srbiji – navodi Grošelj.

On tvrdi da su, tokom posljednje rasprave u Evropskom parlamentu, pojedini zastupnici predlagali da se u izvještaju o Srbiji predloži i blokada pristupnih pregovora i finansijske podrške.

– Poslije ovakvih stvari koje čujem, to će se vjerojatno na jesen pojačati. Ako se situacija u Ukrajini dodatno zaoštri, izvjesno će doći i do službenog poziva EP-a na zamrzavanje pregovora i finansijskih sredstava iz EU-a za Srbiju – ocijenio je slovenski europarlamentarac, naglasivši da je veoma teško opravdati poziciju Srbije.

Izvor: Klix

About The Author