Rusija Bellingcat označila sigurnosnom prijetnjom

Osnivač Bellingcata kaže da oni nemaju pravnu, finansijsku ili ličnu prisutnost u Rusiji, tako da nije jasno kako Rusija očekuje ovo provesti

Rusija Bellingcat označila sigurnosnom prijetnjom

Rusija je zabranila istraživačkoj novinskoj kući Bellingcat i njenom glavnom lokalnom partneru rad unutar zemlje, označivši ih sigurnosnim prijetnjama.

Bellingcat sa sjedištem u Nizozemskoj razotkrio je vojnike koji stoje iza obaranja aviona Malaysian Airlinesa MH17 iznad istočne Ukrajine 2014. godine i agente FSB-a poslane da otruju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog 2020. godine.

Ruski glavni tužitelj rekao je da aktivnosti Bellingcata i njegovog partnera The Insidera, “predstavljaju prijetnju sigurnosti Ruske Federacije”.

Oni će biti dodani na popis “nepoželjnih” u Rusiji, što im zabranjuje rad u Rusiji i čini saradnju s njima nezakonitom za ruske organizacije i pojedince, rečeno je u izjavi.

Osnivač Bellingcata Eliot Higgins odbacio je zabranu, napisavši na Twitteru: “Bellingcat nema pravnu, finansijsku ili ličnu prisutnost u Rusiji, tako da nije jasno kako Rusija očekuje da to provede”.

The Insider ima zakonsko sjedište u Latviji, što je način na koji se želi zaštititi od ruskih vlasti.

U opsežnom potezu za suzbijanje opozicije i neslaganja, Rusija je desetke međunarodnih nevladinih organizacija i grupa civilnog društva označila kao “nepoželjne”, a stotine domaćih grupa i novinara koji se protive Kremlju proglasila je “stranim agentima”.

Represije su se pojačale otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru – koju Kremlj naziva “specijalnom vojnom operacijom” – s gotovo svim nezavisnim grupama koje su zabranjene ili prisiljene na egzil, a novim zakonima kritika oružanih snaga kažnjava se sa do 15 godina zatvora.

Izvor: Reuters

About The Author