Udruženja traže oslobađanje uhapšene crnogorske novinarke

Hapšenje Đikanović je presedan jer je pred tužiteljem izjavila da je informaciju objavila na temelju vrlo kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova

Udruženja traže oslobađanje uhapšene crnogorske novinarke

Novinarska udruženja u Crnoj Gori zatražila su u ponedjeljak oslobađanje Anđele Đikanović, uhapšene jer je navodno širila paniku objavom vijesti da će crnogorskoj policiji za pravoslavni Božić pomagati kosovski specijalci.

Novinarka potrala Fos media uhapšena je u nedjelju kasno navečer zbog objavljivanja vijesti da će policiji u osiguranju skupova za pravoslavni Badnjak i Božić pomagati kosovska jedinica za specijalne operacije ROSU.

Crnogorska vlada i policija odmah su demantirali vijest tvrdeći da se radi o “lažnoj informaciji koja ima za cilj da uznemiri javnost i izazove nerede“.

Advokat Miloš Vuksanović kazao je da je hapšenje Đikanović (26) presedan, posebno zbog toga jer je pred tužiteljem izjavila da je informaciju objavila na temelju vrlo kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova, ne otkrivajući o kome se radi.

Hitno oslobađanje urednice zatražila su novinarska udruženja ocjenjujući da se radi o zastrašivanju, a i Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore izrazilo je protest zbog hapšenja Đikanović, koja je nakon svega dala ostavku na mjesto glavne urednice Fos medije.

Od nje se ogradila uprava portala uz napomenuo da nisu upoznati s motivom i razlogom koji stoji iza „nesmotrenog postupka bivše urednice i smatramo da je načinila veliku štetu svim zaposlenim i cijeloj firmi”, saopćili su.

Napetosti u Crnoj Gori porasle su nakon što je u posljednjim danima 2019. godine crnogorski parlament usvojio Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojem se protivi Srpska pravoslavna crkva (SPC) smatrajući da se radi o paravanu za oduzimanje crkvene imovine, prenosi Hina.

About The Author