Američka državna web stranica hakirana proiranskom porukom

Do cyber-napada došlo je samo nekoliko dana nakon što je Iran najavio osvetu za ubistvo Soleimanija

Američka državna web stranica hakirana proiranskom porukom
Foto: Philipp Birmes / Pexels

Grupa hakera koji tvrde da su iz Irana hakirali su internetsku stranicu Vlade Sjedinjenih Američkih Država i na njoj objavili proiransku poruku.

Posjetitelje web stranice Federal Depository Library Program (FDLP) koju je napravila američka vlada kako bi njene publikacije bile dostupne javnosti bez naknade, dočekala je slika krvavog predsjednika Donalda Trumpa.

U popratnoj poruci hakeri su napisali da su to učinili kao odgovor na ubistvo iranskog vojnog generala Qasema Soleimanija, ali nema potvrde da je država Iran ima veze s tim.

Poruka je kasnije izbrisana, ali u njoj je stajalo „s odlaskom Soleimanija i s Božjom snagom njegov rad neće prestati i teška osveta čeka one zločince koji su krvlju uprljali ruke”.

Do cyber-napada došlo je samo nekoliko dana nakon što je Iran najavio osvetu za ubistvo Soleimanija i usred upozorenja analitičara na cyber napade na SAD.

Glasnogovornik agencije za cyber-sigurnost Homeland Security potvrdio je da nadgleda situaciju, a pozvane su sve organizacije da povećaju cyber-nadzor i osiguraju plan za reagiranje na incidente.

Jake Moore, stručnjak za internet sigurnost iz firme kazao je da cyber-ratovanje predstavlja veliki rizik za društvo te da je to ponekad moćnije oružje od bilo kojeg drugog. To znači da će cyber-kriminalci uvijek imati prednost jer se nikada ne zna što se može dogodi.

Soleimani (62) vodio je iranske vojne operacije na Bliskom Istoku, a SAD ga je smatrao terorizmom. Nakon ubistva Soleimanija iz Irana su došle poruke da će zemlja započeti napore na protjerivanju SAD-a s Bliskog istoka.

SAD je savjetovao svojim građanima da odmah napuste Irak i rasporedili su 3.000 dodatnih vojnika na Bliski Istok.

About The Author