Društvene mreže ograničene u Etiopiji nakon što je raskol u crkvi prerastao u nasilje

NetBlocks navodi da je pristup Facebooku, Messengeru, TikToku i Telegramu bio ozbiljno ograničen

Društvene mreže ograničene u Etiopiji nakon što je raskol u crkvi prerastao u nasilje
Foto: safeinwarwickshire

Pristup platformama društvenih mreža je ograničen u Etiopiji, naveo je nadzornik interneta NetBlocks, nakon nasilnih protesta izazvanih razdorom unutar pravoslavne crkve u zemlji.

Protesti su izbili u regiji Oromiya kada su se trojica crkvenih dužnosnika prošlog mjeseca proglasila nadbiskupima i uspostavila vlastito upravno tijelo. Neki učesnici protesta usprotivili su se njihovom potezu, dok su ga drugi podržali.

Najmanje 30 ljudi ubijeno je u protestima od 4. februara, navela je crkva u saopćenju. U saopćenju se poziva na proteste, optužujući etiopsku vladu za “miješanje” u unutrašnja pitanja crkve nakon što je premijer Abiy Ahmed zatražio od svojih ministara da se drže podalje od spora.

Pristup Facebooku, Messengeru, TikToku i Telegramu bio je ozbiljno ograničen, rekao je NetBlocks u saopćenju, pozivajući se na mrežne podatke koje je prikupio.

Etiopske su vlasti prethodno zatvorile ili ograničile pristup internetu tokom perioda političkih nemira, kao odgovor na proteste 2020. godine koji su uslijedili nakon ubistva popularne pjevačice.

Internet i telefonske komunikacije također su bili isključeni u sjevernoj regiji Tigray tokom većeg dijela dvogodišnjeg rata koji je završio primirjem u novembru.

Izvor: Reuters

About The Author