U jednoj sedmici pet incidenata protiv novinara u Srbiji

Struka pozvala nadležne srbijanske vlasti da djeluju i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade

U jednoj sedmici pet incidenata protiv novinara u Srbiji
Foto: info-ks.net

U periodu od jedne sedmice u Srbiji je registrirano pet incidenata u kojima je učestvovalo šest novinara, uključujući fizički napad, prijetnje smrću oružjem, upad u kuću novinara i prijetnje smrću članovima njegove porodice, bušenje automobilskih guma te prijetnje smrću putem društvenih mreža.

Direktora i glavnog urednika Televizije Sandžak Salahudina Fetića 12. augusta napao je lokalni biznismen Kemal Mehmedović, dok je bio u restoranu. Verbalna svađa postala je nasilna i Fetić je udaren u obraz. Daljnju eskalaciju sukoba spriječili su prisutni, a Fetić je dao izjavu u policiji.

Šest dana kasnije, 18. augusta, Fetić je ušao u svoj automobil s kolegom Asmirom Bihorcem, kada su im prišla dvojica muškaraca. Jedan od muškaraca pitao je: “Šta pišeš o meni u medijima?”. Fetić je rekao da ga ne poznaje i da nikada nije pisao o njemu.

Bihorac je izašao iz automobila pokušavajući smiriti situaciju, ali muškarac se tijelom naslonio na Bihorca pokazavši pištolj koji se nalazio u njegovoj torbi i rekao mu da uđe u automobil.

Novinari su to učinili i otišli su ravno u policiju da prijave slučaj. Fetić je rekao da je policija uspjela da identificira osumnjičene i sada prikuplja podatke.

Oko 14 sati 13. augusta dva muškarca upala su u porodičnu kuću Jetona Ismaila, urednika Folonlinea,  u Velikom Trnovcu. Ismail nije bio prisutan, ali su muškarci uznemiravali njegovu ženu i kćerku i prijetili da će ih ubiti.

Policija je alarmirana i brzo je reagirala te uzela izjave novinara i članova njegove porodice. Ismail je zatražio policijsku zaštitu zbog ozbiljnosti prijetnji te činjenice da je identitet muškaraca poznat i da žive u istom selu.

Ismail je rekao da je razlog za prijetnje članak koji je objavio prije incidenta. Vlasti su najavile da će protiv osumnjičenih biti podignute krivične prijave.

Uredniku TV N1 Branislavu Sovljanskom 14. augusta u blizini njegove kuće izbušena je guma na automobilu pet puta. Incident je prijavljen policiji.

Također, 16. augusta, nakon što je objavljeno da iza incidenta sa Sovljanskim stoji Jugoslav Ćosić, glavni urednik N1, Ćosiću je prijećeno putem interneta.

Nakon što je novinarka N1 Žaklina Talović prozvala muškarca koji je uputio prijetnje, on je odgovorio novim uvredama i prijetnjama, uključujući prijetnje silovanjem. To se nastavilo i nakon što ga je Tatalović upozorila da ono što je napisao predstavlja prijetnju i da će biti prijavljeno policiji.

– Položaj nezavisnih medija i novinara u Srbiji od početka pandemije i uličnih protesta se pogoršava, a reakcija vlasti nije obećavajuća. Skoro da nema napretka kada su u pitanju istrage i sankcioniranje počinilaca – kazao je predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić.

Dodao je da takav stav države šalje uznemiravajuću poruku novinarima koji rade u javnom interesu.

– Ne djelujući, država njeguje nekažnjavanje napada na novinare. U zemlji s takvom nekažnjivošću novinarima se uskraćuje njihovo osnovno pravo da budu sigurni i da rade bez straha, dok se građanima uskraćuje pravo da budu informirani – istaknuo je.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružila se svom članu NUNS-u u osudi ovih incidenata i upozorenja javnosti na efekte ambijenta koji omogućava nekažnjavanje.

Posebno je izražena zabrinutost zbog toga što su na meti bili članovi porodice Ismail i što se osoba koja prijeti novinarima N1 nije osjećala obeshrabrena činjenicom da će biti pozvana policija.

Pozvali su srbijanske vlasti, prvenstveno republičkog javnog tužioca i MUP, da djeluju i istraže najnovije, kao i sve prethodne, napade i prijetnje protiv novinara. Nijedan novinar ne treba se plašiti za svoju ili za sigurnost svoje porodice zbog posla koji obavlja.

Mreža SafeJournalists obavijestit će relevantne domaće i međunarodne institucije o ovim slučajevima jer je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: Safe Journalist

About The Author