BIRN dobitnik “Press Freedom Award” Reportera bez granica

BIRN ima lokalne organizacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji te uredništva u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Slovačkoj i Ukrajini

BIRN dobitnik “Press Freedom Award” Reportera bez granica

Bečki ured Reportera bez granica (Reporters Without Borders) objavio je da je mreža BIRN-a dobitnik nagrade za hrabro istraživačko novinarstvo u istočnoj i sjeveroistočnoj Evropi i za posvećenost borbi za ljudska prava, demokratiju i pravdu za žrtve ratnih zločina.

Nagrada također odaje priznanje osnivačici BIRN-a Gordani Igrić, koja je bila regionalna direktorica mreže do maja 2018. godine, za njen pionirski rad u uspostavljanju mreže.

– Počašćeni smo ovim priznanjem austrijskih kolega. Ono dolazi u kritično vrijeme za naš region, gdje su mediji često sputavani političkim ili poslovnim uticajima i nedostatkom resursa da izvještavaju izvan granica vlastite države – kazala je direktorica BIRN-a Marija Ristić.

– Nagrada nam daje više motivacije da nastavimo sa beskompromisnim izvještavanjem uprkos stalnim napadima na naše novinare – dodala je Ristić.

BIRN ima lokalne organizacije u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji. Također ima uredništva u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Od svog osnivanja 2005. godine BIRN BiH informira javnost o procesuiranju ratnih zločina pri državnom i lokalnim sudovima u BiH te Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i njegovom nasljedniku Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS/MICT).

Izvor: BIRN

About The Author