RSF: Daljnji kolaps javnih servisa u BiH

Uredničke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje sve su očitije u BiH, a novinari se gotovo svakodnevno napadaju

RSF: Daljnji kolaps javnih servisa u BiH

Svjetski indeks slobode medija za 2021. godinu koji su izradili Reporteri bez granica (RSF) pokazuje da je novinarstvo, osnovna vakcina protiv dezinformacija, u potpunosti ili djelomično blokirano u 73 posto zemalja koje organizacija rangira.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na tom indeksu ona je zadržala 53 mjesto na listi koje je imala i prošle godine, ali RSF upozorava da je polarizirana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila neprijateljsko okruženje za slobodu medija.

Kako navode iz ove svjetske organizacije, uredničke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje sve su očitije u BiH, a novinari su napadnuti zbog svog etničkog porijekla, ali zbog svog rada posebno kada izvještavaju o migracijama.

– Tužbe za klevetu političara često služe za zastrašivanje novinara i odvraćanje od bavljenja svojim poslom. Nastavlja se manipulacija medijima u političke svrhe, posebno u javnim servisima, ali i u medijima u privatnom vlasništvu (posebno internetskim medijima) – rečeno je.

Iako je provedba zakona o kleveti napredovala, oni i dalje imaju učinak samocenzure na novinare, ali usprkos tome istraživačko novinarstvo igra glavnu ulogu u društvu, a nekoliko internetskih medija otkrilo je velike slučajeve korupcije.

Ipak, niti jedan zakon nije poboljšao cjelokupno okruženje za novinare, niti jedan zakon o internetskim medijima nije donesen, niti je postignut napredak u transparentnosti vlasništva nad medijima.

Pandemija Covida-19 potkopala je i ugrozila slobodu medija 2020. godine. Vlade su održavale pres-konferencije, ali novinari nisu bili fizički prisutni, a dužnosnici su izbjegavali odgovoriti na važna pitanja o vladinim mjerama za suzbijanje širenja virusa.

– Neki nivoi vlasti i državne institucije direktno su ometale rad novinara, a u nekim su slučajevima čak su optuživali novinare za “netačno i zlonamjerno izvještavanje” – navodi se u RSF-ovom izvještaju.

Ipak BiH je na ovogodišnjem Svjetskom indeksu slobode medija najbolje rangirana zemlja regiona. Iza nje su Hrvatska (56), Kosovo (78), Albanija (83), Sjeverna Makedonija (90), Srbija (93) dok je Crna Gora na 104. mjestu.

U novom Svjetskom indeksu slobode medija zemlje su klasificirane kao „vrlo loše“, „loše“ ili „problematične“ za slobodu medija, te su prema tome identificirane crnom, crvenom ili narančastom bojom na karti Svjetske slobode medija.

Podaci koji mjere ograničenja pristupa informacijama i prepreke za izvještavanje potvrđuju pokušaje i mjere za blokiranje novinarstva. Relevantni pokazatelj pokazuje dramatično pogoršanje u oblasti slobode medija.

Izvor: RSF

About The Author