Uprkos protivljenjima medijske zajednice poslanici NSRS-a razmatraju kriminalizaciju klevete

Na Trgu Krajine u Banja Luci zbog pokušaja gušenja slobode medija najavljen je i protest nezadovoljnih građana i medijskih radnika

Uprkos protivljenjima medijske zajednice poslanici NSRS-a razmatraju kriminalizaciju klevete
Novinarski protest u Banjaluci; Foto: Miomir Jakovljević/Ringier

Izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske (RS), od nekih subjekata u javnosti označene kao namjeravano neprihvatljivo suzbijanje slobode govora, u najavljenom su dnevnom redu sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.

To zakonsko rješenje, kolokvijalno nazvano ‘zakonom o kriminalizaciji klevete’, tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce.

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis koji može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno uticati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Iz Vlade Republike Srpske tvrde da su namjeravane izmjene Krivičnog zakonika RS-a ne mogu ugroziti slobodu govora niti dovesti pod udar njegovih odredbi novinare ako kvalitetno rade njihov posao.

Prema službenoj najavi, ovaj zakon je osma tačka predloženog obimnog dnevnog reda za današnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske.

U međuvremenu zbog ovakvih pokušaja gušenja slobode medija u tom bosanskohercegovačkom entitetu za danas je najavljen i protest nezadovoljnih građana i medijskih radnika.

Jedna od nevladinih organizacija koja je najavila protest je i Udruženje građana ‘Radnički pokret’ iz kojeg kažu da će protesti biti na Trgu Krajine s početkom u 12 sati jer su kazne drakonske i ni jedan prosječni građanin ne bi ih mogao platiti, a u protivnom bi morali u zatvor.

Kažu da ne podržavaju izmjene zakona jer se krši temeljno ljudsko pravo – sloboda govora, a i omogućava poslodavcima da pokrenu krivični postupak protiv radnika, što bi dovelo do toga da radnik ne može dobiti potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak ako se odluči za promjenu poslodavca.

Ranije su novinari i predstavnici organizacija civilnog društva iznijeli pred šefovima poslaničkih klubova niz argumenata protiv takvog neustavnog nacrta zakona kojim se kriminalizira kleveta, čije su odredbe arhaične i represivne.

Izvor: Analiziraj/Fena

About The Author