RTRS I BNTV: Sve spremno za finalni udarac novinarstvu u Republici Srpskoj

Povodom izmjena Krivičnog zakona, RTRS gazi sve postulate profesionalnog izvještavanja i nanosi ozbiljnu štetu novinarskoj profesiji. Uredništvo BNTV-a ostalo je dosljedno u sveobuhvatnom informisanju javnosti

RTRS I BNTV: Sve spremno za finalni udarac novinarstvu u Republici Srpskoj
Foto: Radio Slobodna Evropa (RFE/RL)

RTRS: Opet ugroženi

  1. – 13. mart 2023.

FARSIČNO DOPISIVANJE: Kada iz dana u dan ne bismo svjedočili ko neprikosnoveno upravlja institucijama bh. entiteta Republika Srpska, onda bi se moglo ozbiljnim i shvatiti pismo koje je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, uputio entitetskom premijeru Radovanu Viškoviću. U kojem ga „moli da se Vlada izjasni o odluci Ustavnog suda koji je privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a“. Pa je, izvještavaju novinari Dnevnika, Višković potvrdio da je dobio službeno pismo predsjednika RS-a i da će Vlada štititi imovinu RS-a i donijeti novi zakon, te to činiti „dok nekom ne dosadi“.

Sapunica s pitanjem ko je titular nepokretne imovine u BiH, uz zdušnu podršku javnog servisa RS-a, nastavlja se, umjesto da novinari pitaju predstavnike vlasti RS-a zašto se o tome ne otvori rasprava u Parlamentu BiH. Ili barem zatraže od predsjednika RS-a pojašnjenje zašto odbija da se o tome raspravlja u državnim institucijama.

VIŠEDECENIJSKA RETORIKA: Kako je to Dodik i najavio, 9. marta održan je sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije, koja je „potvrdila svoje jedinstvo jer je RS kao nikada do sada ugrožena i izložena napadima“. Retoriku koju građani slušaju punih 17 godina, novinari RTRS-a prenose ne tražeći obrazloženje ko to „kao nikada do sada RS ugrožava“.

Iz istog Dnevnika, i nakon spomenutog sastanka, najveći dio izvještaja Milice Božić odnosio se na najavljeno donošenje izmjena Krivičnog zakonika RS kojima se predviđa kriminalizacija klevete.

KLEVETA I POSLJEDICE: Dodik nastavlja tvrditi kako „zakon neće ugroziti slobodu medija, te da je tokom javne rasprave spreman razgovarati i sa bundžijama“. Među „bundžijama“, očekivano, nema novinara RTRS-a. Stoga ponovo postavljamo pitanje, da li su novinari javnog servisa RS-a uvjereni da se zakon na njih neće odnositi? Pa će, jednako kao i Milorad Dodik, bez straha od drakonskih novčanih sankcija, moći nastaviti klevetati, vrijeđati i kao izvor informacija koristiti fantomske portale koje, tvrde zakonodavci, na ovaj način treba ušutkati.

KOJA SOLIDARNOST? Solidarnost je riječ, a uvjerili smo se to u danu kada su oštećeni automobili novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače, koja ne postoji u jeziku kojim govore novinari RTRS-a. U vijesti o tim incidentima navodi se da su napad na imovinu „osudili, uz Dodika, i premijer RS-a te predsjedavajuća Predsjedništva BiH“. Ne spominje se Dodikova tvrdnja da „ima indicije da su Trifunović i Morača sami oštetili svoja vozila“. Ne spominje se ni da je dan ranije Dodik urednika portala Kapital.ba, Sinišu Vukelića, nazvao spodobom. I kao vrhunac, iako su istog dana Vukelić, Trifunović i Morača o napadima i uvredama govorili ostalim kolegama novinarima ispred sjedišta predsjednika RS-a, o tome u Dnevniku RTRS-a nije rečena nijedna riječ.

MILOŠ ZAKUCAO: Napokon se o sadržaju izmjena KZRS-a, za RTRS, oglasio i predstavnik akademske zajednice, Miloš Babić, profesor krivičnog prava Pravnog fakulteta u Banjaluci. Koji je ustvrdio da najavljene zakonske odredbe i vraćanje verbalnog delikta u KZRS „afirmišu pravo govora“!?

Umjesto da gledatelje upoznaju sa sadržajem saopštenja za javnost Ambasade SAD-a u BiH u kojem je izražena zabrinutost zbog najave donošenja izmjena KZRS-a i donošenja zakona o nevladinim organizacijama, u Dnevniku 10. marta gledatelji su podrobno informisani samo o tome šta je povodom istog imao reći Milorad Dodik. Nije to ništa novo, jer već godinama upozoravamo na praksu da gledatelji Dnevnika imaju mogućnost čuti samo reakcije predstavnika vlasti, čime su uskraćeni za objektivno i cjelovito informisanje.

NOVI OBRAČUN: Ono što je evidentno jeste da Dodik jasno najavljuje zakon o NVO-ima, kojim će, ako primaju donacije iz inostranstva, biti kategorisane kao strani agenti, i time sprema novi obračun sa američkom politikom prema BiH. I da će se na udaru naći posebno civilni sektor koga podržava Fond otvoreno društvo BiH.

Očekivano, Dodik pri tome računa na kratku pamet građana, odnosno da su zaboravili kako je nekad ponosno izjavljivao da „podržava djelovanje i podršku Soros fondacije u BiH“. Ali, bilo je to vrijeme kada je za Amerikance, a i tog se valja prisjetiti, on bio „dašak svježeg vjetra na Balkanu“.

Izdvojeno

U banjalučkoj Tvornici obuće „Bema“ žene čine 90 posto radne snage. Njima je zabranjeno sindikalno organizovanje, i spadaju u red najlošije plaćenih radnica/ka u BiH. A onda, na Međunarodni dan žena, novinarka RTRS-a donosi izvještaj baš o njima u maniru najcrnjeg agitpropa. Pa tako Marinko Umičević, provjereni kadar SNSD-a i tehnički direktor „Beme“, poruči: „Teško je biti žena“. Jeste, istina, pogotovo ako ste iz egzistencijalnih razloga prinuđene raditi u „Bemi“.

Ocjena: 1, jer niže nemamo

BNTV: Gdje su milijarde?

  1. – 13. mart 2023.

BROJNE REAKCIJE: Očekivano, ključna tema u dnevnicima tokom nedjelje iza nas bile su najavljene izmjene Krivičnog zakonika RS, kojima se kriminalizuju kleveta i uvreda. Novinari su izvještavali o brojnim reakcijama i upozorenjima predstavnika medijske zajednice, civilnog društva te opozicionih političara u Republici Srpskoj, ali i o stavovima zvaničnika Evropske unije u BiH, te Ambasade SAD-a u našoj zemlji.

NOVE UVREDE: Jednako tako prenijete su i izjave Milorada Dodika odnosno tvrdnje da zakon nije usmjeren protiv novinara, ali i nove uvrede upućene upravo novinarima. Pa su gledatelji mogli čuti ono što je RTRS pokušao prikriti, a to je da je urednika portala Kapital.ba Sinišu Vukelića nazvao spodobom, ali i da je lakonski ustvrdio da postoje indicije da su novinari Aleksandar Trifunović i Nikola Morača namjerno sami oštetili svoja vozila.

PORAZNA ANKETA: Nakon svih dešavanja, sasvim je jasno da su i prije donošenja spornih zakonskih izmjena vlasti stavile metu na leđa novinara koji nisu pod njihovom kontrolom. U prilog toj konstataciji, koju je iznio v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević, ide i anketa koja je porazna, jer je nemali broj građana  podržao krivično gonjenje novinara.

Vladajuća koalicija u RS-u, predvođena Miloradom Dodikom, kao da je svjesno tempirala vrijeme za izmjene KZRS-a i najavila donošenje zakona o nevladinim organizacijama kako bi pažnju građana skrenula s niza otvorenih svakodnevnih pitanja.

NOVAC BEZ TRAGA: Jedno od njih otvoreno je u Dnevniku 11. marta, a odnosi se na to u šta je potrošeno blizu 1,5 milijardi KM sa računa posebnih namjena koje su prikupljene po osnovu prodaje državnog kapitala i sukcesije. Odbijanje premijera RS-a Radovana Viškovića da odgovori koliko je novca ostalo na tom računu, samo je još jedna kocka u mozaiku kojim vlast demonstrira svu svoju bahatost.

BEZ POPISA: Izdvajamo i temu o tome zašto vlasti u BiH nemaju namjeru da ni ove godine obave popis stanovništva. Posljednji popis bio je 2013. godine;  demografi su upozorili da ni rezultati koji su tada prikupljeni nisu dali stvarni broj stanovnika, a temeljem toga upitna je relevantnost i ostalih prikupljenih podataka. I upozorenje demografa da bi popis zbog ekonomskih migracija i disbalansa između mortaliteta i nataliteta mogao pokazati da BiH broji manje od tri miliona stanovnika.

Ocjena: 7

 

Komparativna analiza

Teško je raditi komparativnu analizu sadržaja dnevnika emitovanih u nedjelji iza nas zbog činjenice da je RTRS na temi izmjena Krivičnog zakonika RS pogazio sve postulate profesionalnog izvještavanja, nanio ozbiljnu štetu i sramotu novinarskoj profesiji i do kraja uzdrmao temelje na kojima počiva smisao postojanja javnog servisa.

Uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a ostalo je dosljedno u sveobuhvatnom informisanju javnosti o brojnim reakcijama medijske zajednice, organizacija civilnog društva, opozicije i međunarodnih zvaničnika o izmjenama KZRS-a, ali i ponudilo „argumente“ kojima vlast ovog entiteta na čelu s Miloradom Dodikom nastoji odbraniti gušenje slobode javne riječi.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Nastavak držanja pažnje javnosti na najavljenim izmjenama Krivičnog zakonika RS i posljedicama po slobodu govora koje za sobom povlači kriminalizacija klevete.

Minus sedmice

RTRS

Svi izvještaji koji su se bavili najavljenim izmjenama Krivičnog zakonika RS, odnosno kriminalizacijom klevete, i kojima je uredništvo Dnevnika 2 po ko zna koji put potvrdilo lojalnost vlasti, ali ovaj put čak i kada to znači ugrožavanje samih medijskih sloboda.

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author