Poslanici skupštinske većine ne odustaju od kriminalizacije klevete

Održan sastanak u parlamentu Republike Srpske o kriminalizaciji klevete, novinari zatražili povlačenje zakona

Poslanici skupštinske većine ne odustaju od kriminalizacije klevete
Foto: narodnaskupstinars.net

Uprkos svim argumentima koje su novinari i predstavnici organizacija civilnog društva iznijeli pred šefovima poslaničkih klubova, oni iz vladajuće koalicije ostali su vjerni tvrdoj struji i naredbi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS mora usvojiti.

Dvosatno iznošenje neospornih argumenata o neustavnom nacrtu zakona kojim se kriminalizira kleveta, čije su odredbe arhaične i represivne, koje ograničavaju slobodu govora i omogućavaju zloupotrebe, kao da nisu bile dovoljne da bi šefovi klubova vladajuće koalicije, revidirali namjeru svojih lidera da se obračunaju s neposlušnim novinarima, ali i svim građanima koji drugačije misle.

Novinari su redom pitali šefove klubova da se izjasne da li se lično slažu sa ovim odredbama i da li rade po naredbi, te da li su uopće svjesni posljedica koje bi eventualno usvajanje proizvelo.

Predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić je, uz ovo pitanje, istakao da novinari ne odustaju od zahtjeva da se nacrt povuče i vrati predlagaču jer će on kao takav potpuno ugušiti medijske slobode i smanjiti ustavom zagarantirana prava, ugroziti mali broj preostalih objektivnih medija, ali i građane koji mogu platiti tu kaznu koja se kreće do 120.000 KM ako nešto napišu na društvenim mrežama ili Viberu, lajkuju ili podijele, ili kažu nešto u kafani.

– Uvoditi ovako represivne mjere u ambijentu u kojem je pravosuđe toliko loše postavljeno da još uvijek nema ustaljenu praksu za sudovanje po postojećem zakonu o kleveti po kojem je predviđena niža kazna šalje jasnu poruku šta je cilj predlagača. U SNSD-u su nam rekli da je odluka donesena i da će nacrt ići u javnu raspravu – dodao je Vukelić.

Kaže da su stekli utisak je da neki šefovi poslaničkih klubova, kao i ministar pravde Miloš Bukejlović nisu ni pročitali taj zakon. Djelovali su iznenađeno na neke odredbe u nacrtu, navodeći da je dobro što su došli da ih saslušaju, ali jasno je da su za njih drugi donijeli odluku i rekli im kako da glasaju.

– Nevjerovatno je da je i premijer Radovan Višković rekao da se ne slaže sa velikim dijelom ovog nacrta, ali je propustio da to vidi na vrijeme i zaustavi slanje u skupštinsku proceduru. U stvari, on je taj koji bi trebalo da traži njegovo povlačenje – rekao je Vukelić.

Kaže da se svi slažu da je potrebno urediti medije i da postoji mnogo problema, ali da se to rješava usvajanjem zakona o transparentnosti medija, o vlasništvu nad digitalnim uslugama i tako dalje. Ne represijom i astronomskim kaznama.

– Slažemo se da problema ima, ali vi ste promašili kalibar i oružje. Ništa nećete popraviti niti riješiti problem u medijima. Odakle dolazi tolika mržnja u javnom prostoru? Smatramo da dolazi od zvaničnika. Drugi dio dolazi s interneta i portala bez impresuma, bez potpisa, osnovanih sa ciljem blaćenja. Da imamo prave zakone, takvi ne bi mogli ni biti registrirani – kaže Vukelić.

Glavna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković Arbutina upozorila je da krivična prijava protiv novinara ili medija automatski gasi redakciju, bez obzira na ishod.

– Kada vas neko krivično goni, blokirani ste kao građani. Tri do pet godina nećete moći da poslujete, dobijete vizu, da se prijavite na projekte. To je gašenje. Svaki moćnik može da se zakači za bilo koju rečenicu i da vas ugasi. Dok vi stignete do Vrhovnog suda, vi ste gotovi. Ne može se dobiti potvrda da nismo u krivičnom postupku – rekla je ona.

Direktorica Transparency Internationala BiH Ivana Korajlić rekla je da postojeći mehanizmi za zaštitu od uvrede i klevete jesu dovoljni i da još uvijek nema saznanja zašto je pored tih zakona potrebna još i kriminalizacija uvrede i klevete.

– Nije urađena procjena efikasnosti odredbi i zašto postojeće nisu dale rezultat, ako nisu. Procedure su izigrane, rekli su da je prednacrt bio objavljen i omogućena rasprava, što nije tačno. U prednacrtu nije bilo ovih odredbi – kazala je Korajlić.

Novinari su u više navrata poručili poslanicima da ne vjeruju u dobre namjere predlagača, posebno ne u svjetlu posljednjih napada na novinare, privođenje i oduzimanje telefona novinaru Blica, grebanje automobila i drugih incidenata.

Poručili su da je vrijeme sakrivanja iza predsjednika, premijera ili skupštine prošlo i da se poslanici moraju izjasniti kao predstavnici naroda, po svojoj savjesti. Poslanici vladajuće koalicije iako svjesni lošeg rješenja, nisu obećali da će glasati protiv, nego su kroz lična iskustva pokušali da smekšaju novinare i opravdaju drakonski zakon.

Šef poslaničkog kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata Igor Žunić tvrdi da je cilj ovog zakona, kako je on to razumio, da se uredi “prljavi medijski i javni prostor koji kod nas postoji”. Ipak, teško i nevoljno, i Žunić priznaje da nacrt zakona ne valja.

– Ne znam da li je najbolji način da se to ovako čisti, ali to je namjera. Pored ove vrste zakona ili izmjene klevete, jedna od najvažnijih stvari je donošenje seta zakona o informiranju i vlasništvu. Došli smo do toga da imamo portaloide i portale koji provlače ljude kroz blato. Ne mislim da su ovo idealna rješenja i borit ću se da ga kroz javnu raspravu popravljamo – dodao je.

Kaže i da će budućnost u naredna tri mjeseca reći u kojem pravcu će ići tekst zakona te je ostavio prostor da se nađe i neko drugo rješenje, dodajući da je “zakon isti kao hrvatski”, iako je kod njih maksimalna kazna 7.000 eura, a ovaj predviđa i do 60.000 eura.

Saša Grbić iz Pokreta za državu je rekao da i on i njegov SDP osuđuju napade na novinare i smatraju da je ovakav prijedlog zakona je neprihvatljiv, te da mora biti povučen.

Šef kluba Socijalističke partije Srđan Todorović, je u svom izlaganju napomenuo da nisu morali doći na sastanak, ali da ipak jesu i da im smeta što su dovedeni u neprijatnu poziciju. On je kroz ličnu neprijatnost koju je proživio, pokušao novinarima da opravda donošenje ovog zakona.

– Nije ovo prvi propis koji bi mogao biti povučen, neke su norme dobre, a neke je potrebno redefinirati do detalja. Nemojte da kopamo rovove. Ovaj propis bi morao zaštiti onoga ko govori istinu- kazao je Todorović i dodao da se potpuno slaže sa argumentacijom da se treba doraditi zakon.

Šef kluba Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak poručio da postoji nepotrebna retorika prema novinarima i da je potrebno da budu iskreni prema građanima, kazavši da se ovim zakonom stvara štit oko funkcionera.

– Ovako se do kraja ubija svaka kritička misao na brutalan način kroz astronomske kazne i zatvor. Jasno je da se radi o nacrtu koji je na više nivoa štetan za društvo. Ovo ne treba ni da dođe do skupštinske sale sutra – rekao je on.

Poslanica Liste kluba za pravdu i red Zagorka Grahovac je rekla da će sutra na zasjedanju NSRS imati jasan stav u kojima će iznositi koje sve opasnosti vrebaju od ovog zakona. Dodala je da je informirana da je BiH prva na Balkanu prije 20 godina dekriminalizirala klevetu, a ovo je povratak u prošlost.

Vlasti Republike Srpske predložile su izmjene i dopune Krivičnog zakona ovog entiteta kojima se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, krivična djela uvrede, klevete, kao i iznošenja ličnih i porodičnih prilika.

Ovim zakonskim izmjenama najavljuju se novčane kazne za navedena krivična djela u rasponu od 5.000 do čak 50.000 KM. Prema nacrtu, za klevetanje nisu predviđene zatvorske kazne.

“Djelo protiv ugleda i časti” izbačeno je u novembru 2002. godine iz Krivičnog zakona Federacije BiH odlukom Paddyja Ashdowna, visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) koji je, koristeći Bonnske ovlasti, istovremeno u ovom entitetu nametnuo i Zakon o zaštiti od klevete.

Narodna skupština Republike Srpske je ranije, u julu 2001. godine, klevetu prebacila iz krivične u građansku oblast i donijela vlastiti Zakon o zaštiti od klevete RS. Time je BiH prije više od 20 godina postala prva zemlja zapadnog Balkana koja je dekriminalizirala klevetu.

Izvor: Capital

About The Author