BH novinari i CCI pozvali na povlačenje izmjena Krivičnog zakona iz procedure

Visoke novčane kazne propisane u ovom aktu, kao i sama mogućnost krivične osude, imale bi ogroman uticaj na ograničenje slobode izražavanja

BH novinari i CCI pozvali na povlačenje izmjena Krivičnog zakona iz procedure

Upravni odbor Udruženja BH novinari pozvalo je poslanike Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) da na zasjedanju 14. marta odbace Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske i zatraže stručno mišljenje Venecijanske komisije o re-kriminalizaciji klevete i negativnim posljedicama tog procesa na slobodu izražavanja i mišljenja.

Podsjećaju da su novinarska zajednica, mediji, civilno društvo i pravnici upozorili na brojne nedostatke Vladinog prijedloga rekriminalizacije klevete: od kršenja Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, do proceduralnih propusta i isključivanja javnosti i generiranja straha i poticanja nasilja prema novinarima i medijima, putem neodmjerenih izjava entitetskih predsjednika Milorada Dodika i pojedinih članova Vlade RS.

– Postupak ponovne kriminalizacije klevete je naišao na nepodijeljenu osudu novinarske zajednice u BiH, Evropi i svijetu, kao i brojnih međunarodnih organizacija sa uticajem na zaštitu ljudskih prava i demokratskih vrijednosti – kazali su.

Upravni odbor udruženja BH novinari upozorava kako bi prihvatanje rekriminalizacije klevete i skupštinska rasprava o Vladinom prijedlogu značili da poslanici NSRS pristaju na kršenje Ustava RS i Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i na zaustavljanje evropskog puta BiH.

Centri civilnih inicijativa (CCI) također su pozivali da se Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske povuče sa dnevnog reda sjednice Narodne skupštine RS koja je najavljena za sutra i uputi na preispitivanje.

Iz CCI-ja podsjećaju da je Ustavom Republike Srpske i postojećim Zakonom o zaštiti od klevete RS kleveta dekriminalizovana, te da prema stavovima i rezoluciji Organizacije Ujedinjenih nacija (UN), Vijeća Evrope, Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OEBS) i drugih, kleveta u okviru krivičnih zakona predstavlja jednu od deset najvećih prijetnji slobodi izražavanja.

– Upravo zbog toga smatramo da bi njeno ponovno uvođenje imalo ozbiljne posljedice na slobodu izražavanja i opću demokratizaciju društva – navode iz CCI-ja.

Da je samom najavom izmjena Krivičnog zakona Republike Srpske već ozbiljno narušen društveni ambijent, dodaje se u saopćenju, potvrđuje činjenica da su prošle sedmice prijavljena zastrašivanja i napadi na imovinu predstavnika medijske zajednice.

– Napade najoštrije osuđujemo, te zahtijevamo od nadležnih institucija da identificiraju i adekvatno sankcioniraju sve odgovorne osobe – naglašava CCI.

Ističu da bi se u ovakvim društvenim okolnostima, eventualnim usvajanjem predloženih izmjena Krivičnog zakona RS potakla cenzura medija i javne kritike te da bi se dozvolilo proizvoljno tumačenje onoga što predstavlja uvredu ili “namjeru da se nanese šteta nečijem ugledu ili časti“.

Dodatno, visoke novčane kazne propisane u ovom aktu, kao i sama mogućnost krivične osude, imale bi ogroman uticaj na ograničenje slobode izražavanja.

Izvor: BH novinari/CCI

About The Author