Može li se na globalnom nivou regulirati umjetna inteligencija?

Prošle sedmice američki tehnološki šefovi razgovarali su s američkim zakonodavcima o umjetnoj inteligenciji i potencijalnim pravilima

Može li se na globalnom nivou regulirati umjetna inteligencija?
Robot Journalism | Eidosmedia

Može li se umjetna inteligencija držati pod kontrolom? Jimmy Wales, osnivač Wikipedije, kaže da u mnogim slučajevima političari i njihovi saradnici slabo razumiju kako internet funkcionira i šta je moguće postići.

Wales, koji je proveo mnogo sati objašnjavajući tehnologiju i njezinu ulogu u slobodi govora političarima širom svijeta, kaže da prijedlog da tijelo Ujedinjenih naroda regulira umjetnu inteligenciju je kao da se sugerira da UN regulira aplikaciju za uređivanje slika Photoshop što je, mišljenja je, besmisleno.

Pitanje treba li umjetna inteligencija biti regulirana, i u kojoj mjeri, zahuktalo se ovog ljeta kada je generalni sekretar UN-a António Guterres sazvao prvi sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se posebno raspravljalo o potencijalnim opasnostima.

Govoreći o kibernetičkim napadima pokretanih umjetnom inteligencijom, rizicima od neispravnog rada umjetne inteligencije, načina na koji umjetna inteligencija može širiti dezinformacije, Guterres je rekao da se moraju poduzeti akcije za rješavanje tih rizika zbog odgovornosti prema sadašnjim i budućim generacijama.

Potom je uspostavljeno tijelo UN-a koji će istražiti koja bi globalna regulativa mogla biti potrebna. Nazvano Savjetodavno tijelo visokog nivoa za umjetnu inteligenciju, sastojat će se od sadašnjih i bivših vladinih stručnjaka, kao i stručnjaka iz industrije, civilnog društva i akademske zajednice. Svoja početna otkrića treba objaviti prije kraja ove godine.

U međuvremenu, prošle sedmice američki tehnološki šefovi poput Elona Muska i Marka Zuckerberga iz Mete razgovarali su s američkim zakonodavcima u Washingtonu o umjetnoj inteligenciji i potencijalnim budućim pravilima.

Međutim, neki poznavatelji umjetne inteligencije skeptični su da globalna regulacija može biti uspješna. Jedna od takvih osoba je Pierre Haren, koji već 45 godina istražuje AI. On je sedam godina radio u IBM-u, gdje je vodio tim koji je instalirao Watson super tehnologiju za kupce 2010. godine. Watson može odgovoriti na pitanja korisnika i bio je jedan od pionira umjetne inteligencije.

Unatoč znanju Harena, on kaže da je bio “zaprepašten” pojavom i sposobnošću ChatGPT-a i drugih takozvanih “generativnih AI” programa tokom prošle godine. Generative AI je, jednostavno rečeno, AI koja može brzo stvoriti novi sadržaj, bilo da se radi o riječima, slikama, muzici ili videu. I može uzeti ideju iz jednog primjera i primijeniti je na potpuno drugačiju situaciju.

Haren kaže da je takva sposobnost slična ljudskoj. “Ova stvar nije poput papige koja ponavlja ono što joj kažemo, ona pravi analogije na visokom nivou”, dodao je. Smatra da nije moguće stvoriti skup pravila da bi se spriječilo da AI izmakne kontroli jer neke zemlje neće pristupiti njima.

– Živimo u svijetu s nekooperativnim nacijama poput Sjeverne Koreje i Irana. Oni neće priznati propise vezane uz umjetnu inteligenciju. Možete li zamisliti Iran koji traži način da uništi Izrael i brine za propise AI – naveo je za primjer.

Fizičar Reinhard Scholl osnivač je UN-ovog programa “AI For Good” kaže da ovo ima za cilj pronaći i implementirati praktična AI rješenja koja će pomoći u postizanju UN-ovih ciljeva održivog razvoja. To uključuje sve, od iskorjenjivanja siromaštva do iskorjenjivanja gladi i omogućavanja svima pristup čistoj vodi.

„AI for Good“ zaživio je 2017. godine kao godišnji događaj, a procvao je u redovni raspored online seminara koji se bave svim aspektima umjetne inteligencije i ima više od 20.000 pretplatnika.

Schollova velika briga je što AI lošim glumcima relativno olakšava korištenje tehnologije kao odskočne daske za sticanje opasnih sposobnosti.

– Fizičar zna kako napraviti nuklearnu bombu u teoriji, ali učiniti to u praksi bilo bi vrlo teško. No ako neko koristi umjetnu inteligenciju za dizajn biološkog oružja, ne mora toliko znati. A ako ljudima postane previše lako napraviti veliku štetu koristeći AI, onda će neko to učiniti – kazao je.

No, kakav bi oblik trebalo imati buduće UN-ovo regulatorno tijelo za AI? Jedan prijedlog je da bude sličan Međunarodnoj organizaciji civilne avijacije (ICAO), koja regulira globalni zračni promet i njegovu sigurnost i njegov su dio 193 zemlje članice.

Robert Opp jedan je stručnjak za umjetnu inteligenciju koji podržava formiranje tijela sličnog ICAO-u. On je glavni digitalni službenik za Razvojni program UN-a. Agencija ima zadatak pomoći zemljama u pokretanju ekonomskog rasta i iskorjenjivanju siromaštva.

To uključuje upotrebu umjetne inteligencije za brzu provjeru satelitskih slika poljoprivrednog zemljišta u siromašnim područjima. Opp kaže da ne želi ometati tu vrstu mogućnosti ili obuzdati potencijal generativne umjetne inteligencije da pomogne siromašnima u izgradnji poslovanja.

Ali također prihvaća potencijalnu lošu stranu umjetne inteligencije i podsjeća na potrebu hitnosti u pronalaženju upravljanja umjetnom inteligencijom. Hitno ili ne, Wales s Wikipedije smatra da je UN potpuno u zabludi.

On vjeruje da međunarodna tijela čine veliku pogrešku precjenjujući ulogu tehnoloških divova poput Googlea u lavini AI proizvoda. Wales dodaje da nikakve dobre namjere ne mogu spriječiti pojedinačne programere softvera i njihovu upotrebu umjetne inteligencije.

Kaže da izvan granica tehnoloških divova bezbrojni programeri koriste besplatno dostupan AI softver, gdje je osnovni kod dostupan preko interneta. “Postoje deseci hiljada individualnih programera koji grade na ovim inovacijama. Njihova regulacija se nikada neće dogoditi”.

Izvor: BBC

About The Author