Sud u Moskvi odbio saslušati žalbu novinara Gershkovicha na pritvor

Gershkovich je u sudnici bio iza rešetaka za optužene, okružen agentima ruske sigurnosne službe FSB

Sud u Moskvi odbio saslušati žalbu novinara Gershkovicha na pritvor

Moskovski gradski sud odbio je saslušati žalbu američkog novinara Evana Gershkovicha, vraćajući je natrag okružnom sudu u Lefortovu.

Gershkovich koji je u martu uhapšen u Rusiji pod optužbama za špijunažu, izašao je pred sud radi razmatranja svoje posljednje žalbe na produžavanje pritvora.

Moskovski sud je američkom novinaru krajem augusta produžio pritvor za tri mjeseca.

Gershkovich je u sudnici bio iza rešetaka za optužene, okružen agentima ruske sigurnosne službe FSB, odakle je uputio nekoliko osmijeha i namigivao novinarima koje poznaje.

U sudnici je bila i američka ambasadorica u Rusiji, Lynne Tracy.

Gershkovicha, novinara Wall Street Journala, ruska sigurnosna služba je uhapsila dok je izvještavao u Ekaterinburgu 29. marta, a od tada je u zatvoru Lefortovo u Moskvi, ozloglašenom zbog teških uvjeta.

Taj tridesetjednogodišnji novinar koji je ranije radio i za agenciju AFP u Moskvi, optužen je za špijunažu za šta može dobiti 20 godina zatvora, ali on odbacuje optužbe, kao i Washington, njegov poslodavac – Wall Street Journal.

Rusija nikad nije detaljno iznijela optužbe protiv njega ni javno dala elemente dokaza, i cijela procedura je proglašena tajnom. Za sada nije određen datum za njegovo suđenje.

On je uhapšen u vrijeme veoma loših odnosa Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nakon rata u Ukrajini gdje Washington vojno i finansijski podržava Kijev.

Izvor: RSE

About The Author