Uhapšen Jimmy Lai, vlasnik opozicionog medija u Hong Kongu

Novine Apple Daily kritizirale su kinesku i hongkonšku vlast, a prošle godine bile su najčitanije

Uhapšen Jimmy Lai, vlasnik opozicionog medija u Hong Kongu
Foto: Protest na međunarodnom aerodromu u Hong Kongu, 12. avgusta 2019.

Hongkonški poslovni tajkun Jimmy Lai, vlasnik prodemokratskog lista, uhapšen je danas, a policija je pretresla redakciju zbog optužbi da sarađuje sa stranim silama.

To je najveće hapšenje do sada učinjeno prema kontroverznom zakonu o sigurnosti koji je Kina donijela u junu.

Lai je istaknuti demokrata i zagovornik protesta koji su izbili prošle godine. On ima i državljanstvo Velike Britanije, a u februaru je optužen za ilegalno okupljanje i zastrašivanje.

Nakon hapšenja odobrena mu je kaucija.

Kineski državni mediji Global Times u ponedjeljak je opisao Laija kao “pristalicu nereda”, a njegove su publikacije godinama, tvrde, poticale mržnju, širile glasine i bile usmjerene protiv hongkonške i kineske vlasti.

Global Times je također izvijestio da su uhapšena i njegova dva sina, kao i dva viša rukovodioca firme Next Digital.

Pripadnici policije su također viđeni kako ulaze u zgradu njegovog dnevnog lista Apple Daily, pretražujući urede, a u jednom trenutku Laia su vodili kroz urede u lisicama.

Policija je na Facebooku potvrdila da je sedam muškaraca u dobi od 39 do 72 godine uhapšeno zbog “sumnje u tajne radnje sa stranim silama” i drugih krivičnih djela, ali Lai nije imenovan.

Prizor od gotovo 200 policajaca koji pretražuju redakciju Apple Dailya, najveće pro-demokratske novine u Hong Kongu, za mnoge je šokantan i znak da se stvari brzo mijenjaju, javlja BBC.

Jedan zaposlenik Apple Dailya rekao je da su njegove kolege smirene te da su takav scenarij i predvidjeli nakon što je usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Lai je vrlo izričit kritičar i vlade Hong Konga i sve agresivnije prisutnosti Pekinga na tom teritoriju. Zbog toga su ga kineski službeni mediji često nazivali vođom “Bande četvorke” koji potiče nemire u gradu.

Peking je također bio bijesan kad se prošle godine susreo s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom i državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Pompeom.

No, iako je Next Media često kritiziran zbog svog senzacionalizma, to je i dalje jedna od rijetkih medijskih kuća s vlasnikom koji nema poslovnih veza s kontinentalnom Kinom.

Novine, koje ove godine slave 25. godišnjicu, već imaju finansijskih problema. Iz redakcije su potvrdili da će današnje izdanje biti objavljeno na vrijeme, ali ako njihov vlasnik bude ušutkan, nije jasno hoće li preživjeti.

Laiovo bogatstvo procjenjuje se na više od milijarde dolara (766 miliona funti). Nakon što je stekao bogatstvo u industiji odjeće, osnovao je novine Apple Daily, koje su često bile kritične prema Hong Kongu i kineskom vodstvu.

Prošle godine list je bio najčitanija novina na teritoriju, u printanom i online izdanju, prema podacima Kineskog univerziteta u Hong Kongu.

Kada je 30. juna usvojen Zakon o nacionalnoj sigurnosti, Lai je za BBC-u kazao da su to “pogrebna zvona za Hong Kong”.

Upozorio je da će Hong Kong postati korumpiran kao i kontinentalna Kina, te da “bez vladavine zakona, ljudi koji posluju u Hong Kongu neće imati zaštitu”.

Ranije su se dogodila dva vala hapšenja od usvajanja zakona. Prvi su uslijedili 30. juna kada je uhapšeno nekoliko učesnika protesta koji su izveli demonstracije. Ostali aktivisti pobjegli su iz grada prije nego što je Zakon o nacionalnoj sigurnosti stupio na snagu.

Izvor: BBC

About The Author