Grupe za ljudska prava osudile hapšenje novinarke u Francuskoj

Novinarka Ariane Lavrilleux napisala je izvještaj u kojem se navodi da je Egipat zloupotrijebio francusku obavještajnu službu za napade na krijumčare na libijskoj granici

Grupe za ljudska prava osudile hapšenje novinarke u Francuskoj
Foto: Safejournalists.net

Francuska novinarka Ariane Lavrilleux uhapšena je i njezin dom je pretražen u vezi s izvještajem internetskog medija Disclose prije dvije godine u kojem se navodi da je Egipat zloupotrijebio francuske obavještajne službe za ciljanje krijumčara na libijskoj granici i ubijanje civila.

Lavrilleuxina advokatica Virginie Marquet rekla je da su je ispitivali sudac i policijski službenici francuske obavještajne službe DGSI u okviru istrage o ugrožavanju nacionalne sigurnosti.

Istraživačka web stranica Disclose objavila je niz članaka u novembru 2021. godine na temelju stotina tajnih dokumenata. Rečeno je da su pokazali kako su informacije iz francuske protuobavještajne operacije u Egiptu, kodnog naziva “Sirli”, egipatska država koristila za “kampanju samovoljnih ubistava” protiv krijumčara koji su djelovali duž libijske granice.

Wb stranica je osudila “neprihvatljiv napad na tajnost izvora” i navela da se izvještavanje oslanja na nekoliko stotina strogo povjerljivih dokumenata kako bi se razotkrila kampanja proizvoljnih pogubljenja” koju je orkestrirao egipatski čelnik Abdel Fattah el-Sisi “uz saučesništvo Francuske”.

– Užasnuta sam i zabrinuta zbog eskalacije napada na slobodu informiranja i prisilnih mjera poduzetih protiv novinara Disclosea. Ova pretraga riskira ozbiljno narušavanje povjerljivosti novinarskih izvora – kazala je Marquet, koji također zastupa Disclose.

U prvim člancima Disclosea navodi se da su francuske snage sudjelovale u najmanje 19 bombaških napada na krijumčare između 2016. i 2018. godine u regiji. Dokumenti pokazuju da su postojala upozorenja dužnosnika unutar francuske vlade, ali operacija nije dovedena u pitanje.

Ministarstvo oružanih snaga Francuske podnijelo je tužbu zbog “kršenja tajnosti nacionalne odbrane” nakon objave članka, a slučaj je u julu 2022. godine otvorilo pariško tužilaštvo koje je potom predano u ruke DGSI-u.

Reporteri bez granica (RSF) pozivali su na hitno oslobađanje Ariane Lavrilleux, navodeći da taj slučaj  predstavlja ozbiljan pokušaj povjerljivosti novinarskih izvora.

– Ako je Lavrilleux uhapšena i njezin dom pretresen zbog njezine legitimne novinarske djelatnosti, u što imamo sve razloge vjerovati, onda se radi o ozbiljnom pokušaju narušavanja povjerljivosti novinarskih izvora – kazao je voditelj RSF-ovog odjela za Evropsku uniju i Balkan Pavol Szalai.

Posljednjih su godina francuske vlasti često vršile pritisak na novinare koji istražuju osjetljive teme s ciljem da ih natjeraju da otkriju svoje izvore. Godine 2019. nekoliko novinara koji su radili na temama prodaje oružja u Francuskoj, uključujući Geoffreya Livolsija, Mathiasa Destala i Michela Despratxa iz Disclosea, na ispitivanje su pozvali obavještajni službenici.

Pritisak je pojačan prošle godine kada je novinar Alex Jordanov bio podvrgnut istim metodama kao Ariane Lavrilleux nakon što je napisao knjigu o DGSI-ju. Priveden je u policiju, a zatim je stavljen pod istragu zbog “odavanja odbrambenih tajni”, “saučesništva u povredi poslovne tajne”, “saučesništva u povredi povjerljivosti sudske istrage” i “odavanja informacija koje omogućuju identifikaciju izvora”.

Dvoje novinara La Nouvelle République i Le Télégramme također su bili pod istragom u dva druga različita slučaja iz istih razloga, a DGSI ih je ove godine pozvao na ispitivanje.

Izvor: Al Jazeera/RSF

About The Author