Tokom protesta u Bjelorusiji prekršena brojna prava novinara

Novinarske organizacije, uključujući i Udruženje BH novinari, osudile nasilje nad novinarima

Tokom protesta u Bjelorusiji prekršena brojna prava novinara

Dok traju protesti nakon spornih izbornih rezultata, Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) izvijestilo je o 133 slučaja grubih kršenja prava novinara, uključujući proizvoljne pritvore, novčane kazne i premlaćivanja.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) pozivale su bjeloruske vlasti da oslobode zatvorene novinare i zaustave masovnu borbu protiv medija.

Prema BAJ-u, pritisak države na medije pojačao se od početka predizborne kampanje za predsjedničke izbore koja je počela osmog maja i dodatno se povećao u posljednjim fazama izbora i nakon objave spornih rezultata.

Privedeno je najmanje 19 novinara na dan izbora u nedjelju, devetog augusta, a policija i dalje zadržava novinare. Mnogi lokalni i strani novinari poslani su na izdržavanje kratkotrajnih zatvorskih kazni zbog podmuklih optužbi. Pored ovoga, policija je teško pretukla i ozlijedila najmanje sedam novinara.

Sindikat je također izvijestio da su vlasti ignorirale oko 30 zahtjeva novinara stranih medija za dozvolu praćenja izbora i na njih nisu odgovorili u roku od 20 dana predviđenih zakonom. BAJ tvrdi da ih je vlada namjerno spriječila da rade legalno.

IFJ i EFJ pokrenuli su kampanju podrške bjeloruskim medijskim radnicima što je podiglo val solidarnosti među novinarskim udruženjima širom svijeta.

Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je nasilje bjeloruske policije nad novinarima i učesnicima demonstracija poslije predsjedničkih izbora, na kojma je  Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat s 80 posto glasova.

Pozvali su Evropsku uniju, Vijeće Evrope i OSCE da poduzmu hitne mjere da se zaustavi nasilje nad novinarima. Naglašavaju da su sigurnosne snage Bjelorusije zastrašivale i tukle desetine novinara, kao i da je veliki broj novinara u pritvoru, dok se za neke ne zna gdje su.

U saopćenu pod naslovom „Novinari u Bjelorusiji meta represije – međunarodna zajednica mora da reagira“, pozivaju se članice Evropske federacije novinara, među kojima je i Udruženje BH novinari na solidarnost s kolegama iz Bjelorusije i da od svojih vlada zahtijevaju da poduzmu mjere.

Izvor: IFJ/EFJ

About The Author