Facebook uklonio sedam miliona postova zbog lažnih podataka o koronavirusu

Uklonjeno je i oko 22,5 miliona postova s govorom mržnje na Facebook aplikaciji

Facebook uklonio sedam miliona postova zbog lažnih podataka o koronavirusu
Foto: The Independent

Facebook Inc objavio je podatak da su uklonili sedam miliona postova za razmjenu lažnih podataka o novom koronavirusu, uključujući sadržaj koji promovira lažne preventivne mjere i lijekove, a svi podaci sadržani su u Izvještaju o provedbi standarda predstavljenom 2018. godine.

Kako je najavljeno iz te najveće svjetska društvene mreže, ove sedmice pozvat će stručnjake za reviziju mjernih podataka upotrijebljenih u izvještaju, počevši od 2021. godine.

Kompanija je uklonila oko 22,5 miliona postova s govorom mržnje na svojoj vodećoj aplikaciji u drugom tromjesečju, što je drastično povećanje u odnosu na 9,6 miliona u prvom tromjesečju. Skok su pripisali poboljšanjima tehnologije otkrivanja postova.

Također obrisali su 8,7 miliona postova povezanih s “terorističkim” organizacijama, u usporedbi s 6,3 miliona u prethodnom periodu. Uklonjeno je manje materijala s “organiziranih grupa mržnje” – četiri miliona postova u poređenju s 4,7 miliona u prvom tromjesečju.

Iz Facebooka kažu da se od aprila više oslanjaju na automatizaciju za pregled sadržaja jer je u svojim uredima imao manje osoblja zbog pandemije.

To je rezultiralo s manjim djelovanjem protiv sadržaja vezanog za samopovređivanje i seksualno iskorištavanje djece, ali tvrde da su pooštrili politike protiv govora mržnje.

Izvor: Reuters

About The Author