Facebook odbio poziv australijske vlade za raspodjelu prihoda od oglašavanja

Ako bismo ukinuli novinske sadržaje, uticaj na Facebookove finansijske pokazatelje ne bi bio značajan

Facebook odbio poziv australijske vlade za raspodjelu prihoda od oglašavanja

Facebook je odbio poziv australijske vlade i novinskih kompanija za podjelu prihoda od oglašavanja s medijima, sugerirajući da bi radije ukinuo vijesti na svojoj platformi.

Američki tehnološki div saopćio je u prijavi australijskom regulatoru tržišnog takmičenja da vijesti predstavljaju “vrlo mali dio” sadržaja kod prosječnog korisnika.

– Kada bismo ukinuli novinske sadržaje, uvjereni smo da uticaj na Facebookove finansijske pokazatelje u Australiji ne bi bio značajan – saopćio je Facebook u blagoj prijetnji bojkotiranjem lokalnih novinskih kompanija.

Dodaju da bi, s obzirom na društvenu vrijednost i korist za medije, želio da nastavi da prenosi objave novinskih kuća.

Slijedeći druge zemlje, Australija će predstaviti planove kojima želi da prisili Facebook i Google na podelu prihoda od oglašavanja koje zarađuju od vijesti objavljenih na tim platformama.

Inicijativu su snažno podržale dvije najveće australijske medijske kompanije – Rupert Murdoch News Corp i Nine Entertainment.

Tvrde da su krizu koja preplavljuje novinsku industriju širom svijeta uglavnom prouzrokovali Google, Facebook i druge velike tehnološke kompanije koje su uzele većinu prihoda od internet oglašavanja, bez poštene nadoknade medijskim kompanijama.

U Australiji su News Corp, Nine i druge medijske kuće prisiljene da smanje broj zaposlenih u redakcijama. Više od 170 redakcija i medija su privremeno obustavili rad ili su zatvoreni posljednjih godina.

Izvor: Hina/N1

About The Author