Sundar Pichai pozvao na regulaciju umjetne inteligencije

Kako uspostaviti ravnotežu između prednosti koje pruža umjetna inteligencija i rizika koji istovremeno predstavlja?

Sundar Pichai pozvao na regulaciju umjetne inteligencije
Foto: timJ / Unsplash

Čelnik Googlea Sundar Pichai pozvao je na uspostavljanje regulativa kada je u pitanju umjetna inteligencija (AI) kazavši u izjavi za Financial Times da je od prevelike važnosti ne nametati stroge propise, ali se založio za razuman pristup.

Kako je kazao pojedina područja umjetne inteligencije, poput samostalnih automobila i zdravstvenih tehnologija, zahtijevaju prilagođavanje pravila, a svemu tome govorio je nakon što je rečeno da će Evropska komisija razmatrati zabranu prepoznavanja lica.

Ranije ovog mjeseca, Bijela kuća objavila je prijedlog vlastitih regulatornih principa pozivajući Evropu da u procesu uvođenja toga “izbjegne modele zaustavljanja inovacija”.

Pichai je napomenuo da iako umjetna inteligencija ima ogroman potencijal, postoje i opasnosti, poput zlouporabe deepfakea koji se upotrebljava da se kompjuterski isječci koriste za pravljenje videa koji nisu stvarni.

Odgovorna voditeljica za umjetnu inteligenciju u Pricewaterhouse Coopers Maria Axente ocijenila je da bi regulacija propisa bila pravi put za taj sektor.

– Pitanje je kako to učiniti na način koji neće zaustaviti inovacije te kako uspostaviti ravnotežu između prednosti koje pruža umjetna inteligencija i rizika koji istovremeno predstavlja jer umjetna inteligencija postaje sve više dio naših života – dodala je.

Mišljenja je da regulacija i samoregulacija u kombinaciji s etičkim kodeksom, možda nisu dovoljni za postizanje tog cilja.

Google je uspostavio vlastiti nezavisni odbor za etiku 2019. godine, ali ga je ugasio za manje od dvije sedmice nakon kontroverzi o tome ko je bio imenovan u taj odbor.

Pichai će govoriti na Svjetskom ekonomskom forumu koji se ove sedmice održava u Davosu, zajedno Satjom Nadellom iz Microsofta i osnivačem Huaweija Renom Zhengfeijem.

Izvor: BBC

About The Author