Direktorica Glasa Amerike i njena zamjenica podnijele ostavku

Kao razlog navele duboko neslaganje s Washingtonom nakon izbora Michaela Packa za rukovodioca agencije koja nadgleda međunarodne medije

Direktorica Glasa Amerike i njena zamjenica podnijele ostavku

Direktorica Glasa Amerike (VOA) Amanda Bennett i njena glavna zamjenica Sandy Sugawara podnijele su ostavku 15. juna, rekavši da je dolaskom Michaela Packa na čelo agencije koja nadgleda američke međunarodne medije i koji je kandidat predsjednika Donalda Trumpa, pravi trenutak za odlazak.

– Ništa se to ne tiče vas, vaše strasti, vaše misije ili integriteta. Pack se zakleo pred Kongresom da će poštovati i čuvati zaštitni mehanizam koji garantira nezavisnost VOA-e, što je najvažnija uloga u zadivljujućem povjerenju koje naša publika širom svijeta ima u nas – napisale su u pismu.

Američka agencija za globalne medije (USAGM), osim Glasa Amerike, nadgleda i sestrinske medije Radio Slobodna Azija, Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty i Radio Marti s fokusom na Kubu.

Američki Senat pod vodstvom republikanaca odobrio je imenovanje konzervativnog režisera Packa ovog mjeseca s 53 prema 38 glasova. Glasanje je bilo gotovo u potpunosti u skladu sa stranačkim linijama, a samo je jedan demokrata glasao za njegovo imenovanje.

Trump je oštro kritizirao izvještavanje VOA-e o koronavirusu, koje je bilo u suprotnosti s narativom administracije o odgovoru Kine na pandemiju.

Bijela kuća je čak napravila neobičan korak kritiziranja VOA-e u izjavi za novinare i instruirala Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da ne sarađuju s novinarima iz ovog medija.

E-mail koji je 30. aprila dobio i inicijalno objavio Institut Knight Prvi amandman pokazao je da je CDC uputio svoju službu za odnose s medijima da odbiju sve zahtjeve za intervjue bilo koga ko je povezan s VOA-om.

Povelja VOA-e zahtijeva da izvještaji agencije koji su usmjereni prema stranoj publici u Rusiji, Iranu, Kini i drugim zemljama u kojima mediji nisu slobodni i nezavisni, budu „tačni, objektivni i sveobuhvatni“ i „predstavljaju Ameriku, a ne jedan segment američkog društva.”

Demokrati su se usprotivili imenovanju Packa, koji je u jednom navratu sarađivao s bivšim Trumpovim savjetnikom Steveom Bannonom, dijelom zbog njegovog odbijanja da odgovara na pitanja u vezi s ranijim poslovanjem.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author