NOVI POSLOVNIK U NSRS-u: Protiv primitivizma i politikanstva, a za šatore, muziku i prasiće

RTRS rutinski odrađuje SNSD-ove naloge. Hadžifejzović oštro na Komšića, a nepripremljen na Tegeltiju. Burdžović temeljito razotkrila nedosljednosti SDA

NOVI POSLOVNIK U NSRS-u: Protiv primitivizma i politikanstva, a za šatore, muziku i prasiće

N1: „Dan uživo“, 12. juni

SDA NELAGODA ZBOG LUČIĆA: Milorad Dodik smatra da kandidat SDA Selmo Cikotić nije dobar izbor za ministra sigurnosti BiH. Bar dok SNSD-ovi kandidati za agencije na državnom nivou ne dobiju podršku koalicionih partnera. SDA je ranije podržala imenovanje SNSD-ovog kandidata Miloša Lučića na funkciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH iako je obnovio razred, studirao 12 godina i nema stručnog iskustva. Podsjećajući na ove činjenice, Emela Burdžović je u intervjuu sa Safetom Softićem, potpredsjednikom SDA, kritički konstatovala: „podržavate jedni druge“. Softić je priznao da Stranci demokratske akcije „nije bilo ugodno“ glasati za ovakvog kandidata, ali da je to manja šteta nego da i dalje nema ministra. Naime, prethodni kandidat SNSD-a Mlađen Božović, zbog tužbi za mobing, fizički napad i korupciju, nije dobio podršku. Ne prihvatajući olako ponuđeno objašnjenje, voditeljica pita zar se nije moglo još tragati za kompetentnijim kandidatom. Podsjeća i na suzdržanost SDA o prijedlogu smjene SNSD-ovog ministra Staše Košarca.

ŽAL ZA RADONČIĆEM: Kada Softić kaže da je Fahrudin Radončić dobro radio posao ministra sigurnosti BiH, Burdžović propituje motive žala SDA zbog njegove ostavke. „Je li to zato što zaista smatrate da je to šteta ili zbog straha da ne napusti koaliciju na kantonalnom nivou zbog kojeg bi SDA izgubila Kanton Sarajevo koji toliko voli?“ Burdžović je zatražila i Softićev stav o saopštenju SDA u kojem je privođenje Fadila Novalića protumačeno kao udar na Bošnjake. Naglašavajući kako je protiv selektivne pravde, Softić je priznao da bi on napisao drugačije saopštenje.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“, 12. juni

TEGELTIJU NE INTERESUJE: „Ne znam. Nemam informacije. Ne želim da se interesujem.“ Ovako je Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a BiH, odgovorio na većinu pitanja Senada Hadžifejzovića o sudskim predmetima. To ipak ne znači da su takva pitanja besmislena. Izostanak odgovora ili skretanje s teme mogu biti indikativni. A voditelj je direktan. Zašto ne hapsite po RS-u kao u Federaciji? Zašto državno Tužilaštvo ne preuzme slučaj mobilne bolnice u RS-u s entitetskog nivoa kao što je uzelo „Respiratore“ s kantonalnog? Tegeltija, kaže, ne želi da se interesuje. Podsjetio je voditelj na još jedan apsurd. Milorad Dodik dao je izjavu Tužilaštvu BiH, ali ne zbog izjave u NSRS-u o prisluškivanju opozicije, nego zbog poziva gledaoca BNTV-a koji je u programu pitao ima li neko da ubije Dodika.

PSIHOTIČNA JAVNOST: Tegeltija je dugo i vrlo kritički govorio o novinaru Avdi Avdiću zbog optužbi o radu Tužilaštva i VSTV-a iznesenih u jednoj od prethodnih emisija. Hadžifejzović je s pravom podsjetio da mu je Avdić „najmanji problem“. Kritike na rad VSTV-a dolaze od State Departmenta, Ambasade SAD-a u BiH, PIK-a. Na pitanja o aferi „Potkivanje“, Tegeltija govori o nezakonitosti neovlaštenog snimanja. Voditelj s razlogom ne prihvata takav odgovor. Podsjeća da je i u aferi „Asim“ snimanje obavljeno na isti način, ali „svi smo to objavili“. Javnost ne zanima ko je to snimio i objavio, nego sadržaj snimka. Razgovarajući o Boži Mihajloviću, osuđenom na pet godina zatvora, voditelj podsjeća da je on bio državni tužilac u predmetu protiv Fahrudina Radončića. Tegeltija je iznenađen. Kakve veze ima Radončić s Tužilaštvom? U Tužilaštvu, kaže, nema politike. Ima samo psihoze javnosti da je sve politizovano i korumpirano.

 

FACE TV: „Centralni dnevnik sa Senadom Hadžifejzovićem“, 12. juni

KOMŠIĆEV POSAO: „Bili ste nada. Iznevjerili ste. Formirali ste trojku s Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem. Ljudi ne mogu naći racionalan razlog za to osim da su Vas kupili.“ Hadžifejzović nije štedio Željka Komšića, predsjednika DF-a i člana Predsjedništva BiH. Pitanja su bila izrazito oštra i provokativna. Izrečeno je i dosta voditeljskih komentara. „Bili ste alternativa. Sad ste nigdje.“ Više puta tokom intervjua Hadžifejzović je podsjetio gosta da je razočarao građane. Komšić je odgovorio kako njegov posao nije biti popularan, jer nije zvijezda rijaliti šoua, nego se boriti za političke ciljeve koji će, kaže, omogućiti bolju budućnost ove države. Ti ciljevi su NATO, Izborni zakon i EU integracije. Zašto ste u toj koaliciji kad se ona ne bavi onim temama zbog kojih ste Vi ušli u nju – zanimalo je Hadžifejzovića.

KOALIRANJE SA SPD-om I SD-om: Jeste li se pokajali što ste prešli iz šestorke u trojku? S kim ćete na izbore kad Vam se DF raspada? Je li Vam žao što Vas je napustio Zlatko Miletić? Gostu su postavljena sva ova pitanja. Komšić je najavio da će na lokalnim izborima koalirati s Pokretom SPD i SD-om, te eventualno s GS-om.

 

RTRS: „Pečat“, 11. juni

KNJIŽENJE VOJNE IMOVINE: U intervjuu sa Zlatkom Kneževićem, predsjednikom Ustavnog suda BiH, postavljena su sugestivna pitanja. Problematizujući Odluku Suda o knjiženju vojne imovine u RS-u na BiH, Gvozden Šarac pita je li to kršenje Dejtonskog sporazuma i umanjivanje teritorije RS-a. Teritorija ovog entiteta neće biti umanjenja, odgovorio je Knežević obrazlažući razliku između teritorije i vlasništva nad imovinom. S druge strane, izostala su pitanja o neprovođenju presuda Ustavnog suda BiH, kao i ona o neprimjerenim komentarima političkih lidera, prvenstveno člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, o Odlukama Suda.

NOVI POSLOVNIK NSRS-a: Rijaliti šou, primitivizam, politikanstvo. Ovako je Nada Veletić opisala postupke opozicije u NSRS-u. Da bi se zaštitio dignitet Skupštine, neophodan je novi Poslovnik o njenom radu. U dužem prilogu emitovane su i izjave zastupnica SDS-a Ivanke Marković i PDP-a Gordane Vidović, odnosno predstavnica opozicije koja ima brojne zamjerke na predloženi Poslovnik. Te zamjerke su ipak površno spomenute. Mnogo više vremena dato je proponentima novog Poslovnika. Argumente za nova pravila kojima bi se ograničilo vrijeme za diskusije i replike obrazlagali su Dušica Šolaja, zastupnica SNSD-a, Milan Petković, potpredsjednik NSRS-a, Drago Vuković, profesor sociologije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, i Vitomir Popović, profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci. Nakon priloga, argumentaciju nastavlja Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS-a.

Cilj Poslovnika nije, kažu, gušenje parlamentarne slobode, kako tvrdi opozicija, nego sprečavanje manipulacije, vrijeđanja i ponižavanja na sjednicama Skupštine. Sve je insertovano kadrovima opozicionih predstavnika koji zvižde, drže transparente ili izlaze pred govornicu ometajući Milorada Dodika i Dragana Lukača. Samo što glavni zabavljač u ovom „rijaliti šouu“ nije prikazan. Dodikova izjava o tome da je rezervisao šatore, muziku i prasiće za predizbornu kampanju u kojoj će pobijediti, očito za RTRS nije ni primitivna ni ponižavajuća. Nazivanje političkih protivnika idiotima, kretenima, šizofrenicima, konjima… takođe nije bilo dovoljno ilustrativno.

 

ZAKLJUČAK: U „Danu uživo“ dinamičan intervju sa Safetom Softićem. Tome su doprinijela provokativna pitanja i oštar stil, kakav se i očekuje u intervjuima s visokopozicioniranim stranačkim funkcionerima. U intervjuu Senada Hadžifejzovića s Milanom Tegeltijom gledaoci nisu dobili gotovo nikakve informacije iz odgovora predsjednika VSTV-a. To ipak ne znači da iz načina na koji je odgovoreno na novinarska pitanja, ali i iz samih pitanja, gledaoci nisu ništa saznali o stanju Vijeća. Intervju sa Željkom Komšićem obilovao je provokativnim pitanjima i oštrim komentarima. Predstavljanjem stavova opozicije u „Pečatu“ samo je formalno ispunjen zahtjev za uključivanjem obje strane u priču. Izvori koji podržavaju prijedlog SNSD-a bili su ne samo brojniji nego su i dobili mnogo više vremena, a sve je zaokruženo tendenciozno odabranim kadrovima sa sjednica NSRS-a.

About The Author