RTRS i BNTV: Gdje je nestala sunčana strana ulice?

Koliko god da nam je svakodnevnica opterećena teškim ekonomsko-socijalnim stanjem, život nije samo crn. O tome bi mogla da razmisle uredništva RTRS-a i BNTV-a. Gledaocima bi mogli prezentirati i optimistične životne priče, te zanimljivosti iz umjetnosti, nauke, kulture…     RTRS: Javni servis SNSD-a 25. – 31. mart 2015. ENTITET BLAGOSTANJA: U subotu, 28. marta, […]

RTRS i BNTV: Gdje je nestala sunčana strana ulice?

Koliko god da nam je svakodnevnica opterećena teškim ekonomsko-socijalnim stanjem, život nije samo crn. O tome bi mogla da razmisle uredništva RTRS-a i BNTV-a. Gledaocima bi mogli prezentirati i optimistične životne priče, te zanimljivosti iz umjetnosti, nauke, kulture…

 

 

RTRS: Javni servis SNSD-a

25. – 31. mart 2015.

ENTITET BLAGOSTANJA: U subotu, 28. marta, dnevnopolitičku scenu bh. entiteta Republika Srpska obilježile su ocjene opozicije o stotinu dana rada Vlade RS. Bila je to vijest za sve medije osim za uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a. Jer RS je entitet blagostanja, kako to vlast iz dana u dan poručuje. Referirajući se na podatke Banjalučke berze o unutrašnjem zaduženju RS-a, te je subote lider NDP-a Dragan Čavić izračunao da je građane Vlada svakog dana zaduživala za milion i 172 hiljade KM. Nek je blagostanje, makar i na kredit!

SENZACIONALAN PODATAK: I nedjelja iza nas ostala je za većinu gledalaca u znaku nejasnog izbora tema koje su svoje mjesto našle u Dnevniku 2 RTRS-a. Tako je i s prilogom novinara Danijela Kovačevića, koji se bavio pitanjem međuentitetske linije razgraničenja u BiH. Kovačević “otkriva senzacionalan podatak” da je RS u Daytonu uskraćena za 0,4 posto teritorije. Da li to predstavlja problem u funkcionisanju lokalnih zajednica ili za život građana, u samom prilogu nije naznačeno. Umjesto toga, tek se cijeli izvještaj zaključuje komentarom “politički predstavnici Bošnjaka nikada nisu krili da bi umjesto preciziranja linije razgraničenja htjeli da je izbrišu” (25. mart, urednik Momčilo Ostojić).

FORSIRANJE TURSKOG DOBOJA: Grad Doboj i dalje se u Dnevniku 2 nastavlja označavati kao grad-slučaj u kojem se u korist “Bošnjaka gaze interesi građana srpske nacionalnosti”. Evidentno je da se po nalogu vladajućeg SNSD-a i RTRS uključio u kampanju rušenja gradonačelnika Obrada Petrovića (SDS). Otuda i nastavak forsiranja teme oko pristupanja Doboja Zajednici opština turskog svijeta i kampanje za njegov opoziv koji vodi lokalna boračka organizacija.

OPASNO BROJANJE KRVNIH ZRNACA: Da se sredstva u toj namjeri ne biraju, čak i kada to znači nepotrebno podizanje međunacionalnih tenzija, svjedoči prilog novinarke Milice Đurđević u Dnevniku 2 od 26. marta, urednika Jasenka Todorovića. Naime, samo tako se može objasniti razlog zašto je krajnje bizaran događaj, kao što je prodaja poslovnog prostora u vlasništvu grada Islamskoj zajednici, našao mjesto u centralnom dnevniku. U prilogu je podcrtano da je ranija korisnica prostora, koji je iznajmljivala, srpske nacionalnosti. Ista na tenderu za njegovu prodaju nije ponudila za grad prihvatljivu cijenu, pa je posve nebitno ko je prostor umjesto nje kupio. Nebitno za sve, osim za RTRS.

DOK SE RAK DOHAVIZA: Da su svi javni emiteri u istom stroju i na istoj strani, posvjedočila je parlamentarna rasprava o povećanju RTV takse. S aspekta RTRS-a, u izvještaju koji nije potpisan, smanjeni prihodi od RTV takse posebno su podvučeni. Generalni direktor Javnog RTV servisa RS-a Draško Milinović burno je reagovao na poziv lidera SDS-a Mladena Bosića građanima RS-a da ne plaćaju RTV taksu. Bosić je to obrazložio riječima “da RTRS nije javni servis građana,  nego SNSD-a”. Odgovor generalnog direktora RTRS-a je da ta tvrdnja nije tačna. I temelji je na podatku da RTRS zbog svoje uređivačke politike nikada nije kažnjen od strane RAK-a. I u pravu je Milinović. Ali rad RAK-a u tom domenu neka je druga priča.

Plus nedjelje

Koristeći brojne agencijske izvještaje, RTRS je u Dnevniku 2 dao značajan prostor kako u rangiranju, tako i trajanju, da bi gledaoce informisao o svim detaljima istrage nakon pada aviona Germanwingsa. Istovremeno, posvećena je pažnja i porodicama stradalih, ali i zdravstvenom stanju kopilota Andreasa Lubitza, za koga se pretpostavlja da je svjesno srušio avion.

Minus nedjelje

Nastavak dizanja međunacionalnih tenzija u Doboju. Nakon šest mjeseci monitoringa, bilježimo da je u posljednjih mjesec dana taj grad dobio prostora u dnevnicima RTRS-a gotovo jednako kao i u danima nakon prošlogodišnjih poplava. Nažalost, iako su građani Doboja i dalje suočeni s brojnim posljedicama koje su na njihovoj imovini i privrednim kapacitetima poplave ostavile, to nije predmet interesovanja RTRS-a.

Ocjena 2

 

BNTV: Kad jedan loš prilog zasjeni sve dobre

25. – 31. mart 2015.

NEVESELO LICE REPUBLIKE SRPSKE: Jedno od neveselih lica vladajuće politike u bh. entitetu Republika Srpska gledaocima je pokazao novinar Vladimir Kovačević. Sastanak predsjednika RS-a Milorada Dodika sa šefom entitetskog predstavništva u Washingtonu, novinar je iskoristio za otvaranje pitanja kakvu su korist ta predstavništva RS-u donijela. Izvještaj o njihovom radu Vlada RS ne dostavlja čak ni Narodnoj skupštini. O tome odbija govoriti i entitetski ministar za regionalnu saradnju. Jedino što je javnosti dostupno jeste da građani za njih godišnje izdvajaju 4,5 miliona KM (Dnevnik 2, 26. mart, urednik Slobodan Durmanović).

ŽIVOT GRAĐANA: BNTV ne odustaje od pravila da su svakodnevni život, posrnula privreda i različiti aršini vlasti prema građanima prioritet Dnevnika 2. Pritom, prevashodno kad su u pitanju propale privatizacije i posljedice po radnike, koriste arhivske snimke izjava i obećanja vlasti koja nisu realizovana. U ovoj nedjelji treba izdvojiti prilog novinarke Slađane Jašarević o nestanku ugovora o privatizaciji firme RAOP i posljedicama koje zbog toga trpe otpušteni radnici (Dnevnik 2, 26. mart, urednik Slobodan Durmanović).

KAD RADIŠIĆ ZDIMI, POLICIJA MIRUJE: U Dnevniku 2, BNTV ostaje dosljedan u izvještavanju o bijegu kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića u Srbiju. Novinar Milan Kovač, u izvještaju emitovanom u dnevniku 26. marta, kroz razgovor s predstavnicima Transparency Internationala, javnosti je skrenuo pažnju na nečinjenje policije RS-a kako bi Radišić iz Srbije bio izručen vlastima BiH.

100 DANA ZADUŽIVANJA: U suradnji s kolegom Željkom Raljićem i urednicom Dnevnika 2 Suzanom Rađen Todorić, novinar Kovač uradio je 28. marta kvalitetnu analizu o stotinu dana rada Vlade RS. Koristeći niz javnih podataka o zaduživanju RS koje je iznijela opozicija, Kovač je gledaocima ukazao kako RS živi na veresiju iz dana u dan. Gost dnevnika bio je i ekonomski analitičar koji je dao preciznu analizu ekonomskog stanja u RS-u, što je upotpunilo kvalitet priloga.

Plus nedjelje

Prilog novinara Dubravka Curaća o stanju u Rudniku i termoelektrani Gacko. Curać je za sagovornika imao predstavnika sindikata RiTE Gacko, koji je iznio niz tehničkih detalja koji dovode u pitanje poslovanje ove Termoelektrane. Kao što BNTV-u predstavnici Vlade RS uskraćuju odgovore na pitanja, isto se ponijelo i rukovodstvo ove javne kompanije.

Minus nedjelje

Prilog emitovan u dnevniku 31. marta o “23 godine odbrane Bijeljine na početku odbrambeno oslobodilačkog rata”. U fokusu priloga bio je lider Radikalne stranke RS Mirko Blagojević. Odjeven u četničku uniformu, sa šajkačom i kokardom, ni u kom slučaju nije poslao pozitivnu i pomirljivu poruku javnosti. O zločinima koje su nad bijeljinskim Bošnjacima počinili pripadnici srbijanske paravojne jedinice pod vođstvom Željka Ražnatovića Arkana, nije rečena ni jedna riječ. Što bitno umanjuje ukupni dojam o inače vrlo kvalitetnoj seriji dnevnika.

Ocjena 6

 

Komparativna analiza

Koliko god da je naša svakodnevnica opterećena jalovim političkim odnosima i teškim ekonomsko-socijalnim stanjem, život nije samo crn. O tome bi mogli i te kako da vode računa uredništva i RTRS-a i BNTV-a. Gledaocima bi stoga mogli prezentirati i optimistične životne priče, ali i zanimljivosti iz umjetnosti, nauke, kulture… To ni na koji način ne bi umanjilo “težinu” centralne informativne emisije, ali bi svakako, barem na dva-tri minuta, skrenulo pažnju gledalaca na sunčanu stranu ulice.

(U petak, trećeg aprila čitajte analizu Uglješe Vukovića: ATV i Face TV)

 

About The Author