RTRS I BNTV: Blagi pomaci javnog servisa

Plus nedjelje

RTRS
Prijatno iznenađenje je mini-reportaža o migrantima koji borave u Bihaću. Danijela Dodoš donijela je priču u kojoj ti ljudi konačno imaju i imena i lice i razloge zašto su napustili domovine i krenuli na mučan i neizvjestan put u potrazi za ličnom i ekonomskom sigurnošću.

I svjesno ili ne, tako je upravo ovaj TV prilog bio najbolji demanti, ponovljen i u dnevnicima ove sedmice, tvrdnji predsjednika RS-a Milorada Dodika o “bošnjačkoj uroti čiji je cilj muslimanskim migrantima naseliti Republiku Srpsku i tako promijeniti njenu nacionalnu strukturu stanovništva”.
BNTV
U mini-reportaži o propadanju ergele “Borike”, Radoje Tasić dao je još jednu sliku nebrige vlasti prema prirodnim dobrima kojima raspolaže BiH. Nekada u svijetu poznata ergela bosanskih brdskih i arapskih konja tokom privatizacije je devastirana, a konji, njih tek tridesetak preostalih, prepušteni su na milost i nemilost prirodi. Tasić je gledaoce upoznao i s grupom entuzijasta koji vlastitim radom, kad već vlast za “Borike” ne mari, nastoje ergelu revitalizirati.

Minus nedjelje

RTRS
U dnevnicima Javnog RTV servisa RS već je postala praksa da pojedini novinari u svojim izvještajima ne odustaju od vlastitih komentara kojima u drugi plan stavljaju samu suštinu događaja o kojem govore. Kao primjer navodimo izvještaj Aleksandra Crkvenjaša o predstojećem dolasku predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana u BiH. U najavi izvještaja, uz obrazloženje da će Erdogan u okviru predizborne kampanje, koja traje u Turskoj, održati skup u Sarajevu, ističe se da “što ne dozvoljava demokratska Evropa, moguće je u BiH”. Potom, predizborni skup za Crkvenjaša je “karneval patriotizma o kojem ništa ne zna samo neupućena vlast”. I izvještaj zaključuje da će od boravka turskog predsjednika “korist imati ćevabdžije i hotelijeri, dok Sarajlijama ostaju devastirana obećanja”, ma šta da to značilo.
BNTV
Nijedan izvještaj.

RTRS I BNTV: Blagi pomaci javnog servisa

I ranije je u nekoliko navrata RTRS pokušavao napraviti otklon od svojih užasavajućih standarda, ali svi su ti pokušaji brzo napuštani. Da li će biti tako i ovaj put?

 

RTRS: Malo bolje, ali i dalje pod zastavom SNSD-a

14. – 20. maj 2018.

PONOVO MALI ISKORACI: Sedmicu iza nas obilježili su mali iskoraci u načinu prezentacije ključnih događaja na političkoj sceni cijele BiH. U fokusu je bila migrantska kriza koja je po ko zna koji put potvrdila disfunkcionalnost države, odnosno nedostatak komunikacije i koordinacije između različitih nivoa vlasti. Branka Kusmuk donijela je izvještaj o policijskoj blokadi pripadnika Hercegovačko-neretvanskog kantona konvoja s migrantima iz Sarajeva, koji je upravo to na najzorniji način potvrdio.

Gledaoci su imali priliku vidjeti i profesionalno urađen izvještaj sa sjednice Anketnog odbora Narodne skupštine RS, ad hoc tijela formiranog kako bi pratilo tok istrage na utvrđivanju smrti Davida Dragičevića. RTRS ne prati svakodnevna protestna okupljanja u Banjaluci na kojima porodica i građani traže “Pravdu za Davida”, no oni se u kontekstu, kao što je navedeni izvještaj, spominju.

NISKI START: Na političkoj sceni cijele BiH nema događaja koji su od velikog značaja jer su sve stranke odavno zauzele “niski start” za predstojeću predizbornu utrku. Otuda su gledaoci i u protekloj sedmici gledali izvještaje u kojima su se sva pitanja i na državnom i entitetskom nivou svodila na puko prepucavanje političara kojima nije cilj bilo što konkretno uraditi za građane čije glasove, unatoč tome, u oktobru očekuju.

JEDINA BiH: U Dnevniku 2 svoje su mjesto našle i one teme koje građane zanimaju daleko više od politike. Primjer je izvještaj o objavljivanju oglasa za prodaju bijeljinske Šećerane, koja zbog složenog stečajnog postupka ne radi punu deceniju, iako je jedina u BiH i zbog geografskog položaja ima sve predispozicije za uspješno poslovanje.

Izdvojeno

Kako se izbori približavaju, Milorad Dodik, a što je žalosna praksa svih nosilaca vlasti u BiH, funkciju predsjednika RS-a koristi da bi promovirao sebe kao kandidata za člana Predsjedništva BiH i stranku (SNSD) na čijem je čelu. Tako ni u nedjelji iza nas nije izostala turneja po RS-u u kojoj se daju obećanja o novim investicijama u lokalnim zajednicama. A novinari javnog servisa, iako se obećanja daju u ime Vlade RS, a pod zastavom i sloganima SNSD-a, od toga okreću glavu.

Ocjena: 2

 

BNTV: Stišati emocije

14. – 20. maj 2018.

KVALIFIKACIJE BEZ ODGOVORA: Iako gledaoce centralnog dnevnika duže od pedeset dana informišu o skupovima na kojima porodica te građani Banjaluke i drugih gradova u BiH traže istinu o smrti Davida Dragičevića, ostaje bez odgovora niz kvalifikacija koje se na tim skupovima izriču.

Prateći trend na društvenim mrežama u kojem se iznose, bez dokaza, tvrdnje da je mladić ubijen, a prije toga otet, mučen pa i silovan, i uredništvo Dnevnika priklonilo se tim kvalifikacijama.

Smatramo da je prošlo dovoljno vremena da se ovom problemu, uz puno poštovanje porodice nastradalog mladića, pristupi s više analitike, a manje emocija, umjesto što se bez ikakvog propitivanja prihvata izricanje presuda ljudima iz vrha policijskih struktura Republike Srpske.

MIGRANTSKA KRIZA: U sedmici iza nas pažnju javnosti okupirala je i migrantska kriza na koju vlasti u BiH nemaju odgovor. Gledaocima je u tom kontekstu predočen i nastavak jalove političke polemike SNSD-a i SDS-a. U njoj je najmanje prijedloga kako se s ovom situacijom nositi.

EKONOMSKE TEME: Od ekonomskih tema, Danina Milaković bavila se najavama Vlade o nastavku privatizacije neprivatizovanih preduzeća za koje do sada nije postojao interes investitora. Sugovornici novinarke ukazali su da plan privatizacije ni procjena tih preduzeća nije napravljen, zbog čega bi stečaji mogli biti jedina opcija.

Izdvajamo i izvještaj o problemima građana koji žive u neposrednoj blizini termoelektrane “Stanari” u vlasništvu kompanije ETF. Naime, ovo je još jedan primjer gledanja “kroz prste” velikim stranim kompanijama, pa je tako i ETF dobio upotrebnu dozvolu a da nije riješio pitanje odvoda otpadnih voda,  koje se sada slijevaju u obližnju rijeku i plave naselja pri svakim obilnijim padavinama.

U Dnevniku 18. maja gledaocima je ponuđen i prilog o novom poskupljenju goriva u RS-u i posljedicama koje to ostavlja po životni standard građana, o čemu je svjedočila i anketa urađena u nekoliko gradova.

Mirjana Minić bavila se odlaskom stanovništva iz BiH iz ugla sve manjeg broja učenika koji završavaju srednje škole, što dovodi i do sve manjeg broja studenata na univerzitetima i visokim školama. Ukazala je i na problem stihijskog obrazovanja koje proizvodi kadrove za koje na tržištu rada nema posla.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

RTRS nastavlja praksu korištenja svih političkih tema kako bi podvukao sukob između vlasti i opozicije u RS-u. Tačnije, forsirajući u njima stavove članova SNSD-a, tj. “perjanica” te stranke Nikole Špirića ili Dušanke Majkić. BNTV još uvijek odolijeva takvom načinu prezentacije političkih pitanja, nastavljajući fokus držati na ekonomsko-socijalnim temama.

About The Author