ADIS NADAREVIĆ: Duška Bajevića za gradonačelnika Mostara

IN MEDIA PRESS: Šta će biti s Mostarom? Kako se vrijeđaju Zagreb i Sarajevo? Ko jedini nije čestitao Bidenu? Kako španski lovci ubijaju divljač u Portugalu?

ADIS NADAREVIĆ: Duška Bajevića za gradonačelnika Mostara

Hipotetičko rješenje

Za razliku od BH Bloka, koji rezultat u Mostaru vidi kao utješnu nagradu za debakl van Sarajeva, za SDA je Mostar utješna nagrada za debakl u Sarajevu i blesavo je očekivati da dopuste trijumf u Mostaru onima koji su ih ponizili tamo gdje poraz boli deset puta više nego drugdje. Simpatično je čitati prognoze prema kojima bi SDA to učinila iz patriotskih razloga, jer su to prognoze onih koji još nisu shvatili da se SDA ne bori za BiH, nego za BiH u kojoj vlada SDA.

Još jedan razlog zbog čega podrška SDA nekoj varijanti u kojoj bi BH Blok dao gradonačelnika nije realna leži u činjenici da je sporazumom o izborima u Mostaru predviđeno jačanje uloge predsjednika Gradskog vijeća. Budući da gradonačelnik i predsjedavajući Vijeća ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, za SDA bi podrška Bošnjaku/inji iz BH Bloka značila nedopustivi gubitak obje ključne pozicije.

Ako ćemo gubiti vrijeme na razvijanje mogućih teoretskih opcija, rješenje za takvu situaciju bi bilo da BH Blok ponudi gradonačelnika iz reda Hrvata ili Srba, budući da je rečeno kako gradonačelnik i predsjedavajući GV ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, a ne da moraju biti Bošnjak i Hrvat.

Da bi vuk bio sit a ovce na broju, jedino hipotetičko rješenje situacije u kojoj SDA poklanja gradonačelničku poziciju BH Bloku, a BH Blok je popunjava sukladno svojim u praksi dokazanim kriterijima, jeste izbor Duška Bajevića za gradonačelnika Grada na Neretvi. No, ovdje već idemo iz teoretisanja u neozbiljnost, a uz to bismo i Princa sa Neretve degradirali sa aristokratske na građansku dimenziju. (Adis Nadarević, Inforadar)

Dvoglava krava

To je ono štono se veli kap koja je prelila čašu u odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ta zadnja kap mirovala je čak i u vrijeme Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, za koje se zna da se nisu podnosili, a zapravo su se i prezirali. Ali onda je kao iz pokvarenog vodenog kotlića pljusnula svom snagom nedavno kada su se, ne znam kako to drukčije nazvati, huliganski, jalijaški počerupali Zoran Milanović i Željko Komšić. Prvi je počeo, da tu ne bude suvišnih nesporazuma, naš, hrvatski predsjednik, i to, da i tu ne bude nedoumica, bez vidljivog povoda. Zato povod treba tražiti u njegovim ranijim prezrivim izjavama prema BiH, koje su sada kulminirale tvrdnjom da su Hrvati u BiH s pravom nezadovoljni svojim položajem i da nikakvi zahtjevi za građanskom državom nemaju smisla dok se najprije ne primijeni “sapun”, a tek onda može i “parfem”. Bošnjačka strana je na to uvrijeđeno uzvratila da Milanović zagovara koncept nekakvog etničkog dezinficiranja, a onda je još kilogram-dva toj verbalnoj eksploziji dodao i Željko Komšić, koji i jeste glavna meta siktavih izjava hrvatskog predsjednika. On je optužio Milanovića da je “nadobudni, egocentrični napuhanko, ali je poprilična novost da je sklon ubermenschovskom fašizmu”.

Uh, da se naježiš od tih gromovitih uvreda s jedne i druge strane, u kojima, evo, i deklarirani antifašisti optužuju jedan drugoga za fašizam. (Marinko Čulić, Novosti)

Janša okasnio

Janez Janša, predsednik vlade Slovenije, ostaje jedan od poslednjih državnika na svetu koji još nije čestitao Bajdenu, i koji šalje svog ministra spoljnih poslova, poznatog u Sloveniji kao Klon, da sa Trampovom administracijom u odlasku sklapa poslove oko nuklearke u Krškom. Da podsetimo, Severna Koreja takođe još nije čestitala Bajdenu. Ispostava Srbije, Republika Srpska, napravila je još veći gaf, i darovala ministra Lavrova ikonom za koju se otkrilo da je najverovatnije ukradena iz Luganska, možda od strane nekog dobrovoljca iz Republike Srpske. Lavrov, izvesno jedan od najuspešnijih diplomata, našao se u mnogo nezgodnoj situaciji, i to što je odmah vratio ikonu neće mnogo pomoći. Na pozadini ikone je naime pečat institucije koja ju je čuvala još iz sovjetskog vremena. Ni glavna strana ikone neće mnogo pomoći Lavrovu da se izvadi i uspešno objasni šta se u Istočnoj Ukrajini dešava, ko je sve i otkuda u vojsci ruskih „samostalnih“ republika. Nezgodno, čak i za Rusiju, uz Putinovo množenje mandata i atentata. Što se SAD tiče, poslednje vesti su da bi Tramp rado uveo vojno stanje i tako zaustavio promenu posle izbora, i da je u svoj tim pozvao advokaticu koja je iznela tezu o tome kako je izbore ove godine u SAD kvario i pokojni Čavez. (Svetlana Slapšak, Peščanik)

 

Zašto je važno da rušitelji ne vladaju gradovima koje su rušili?

Ne može se očekivati da duh grada obnove oni kojima je ovladao anđeo uništenja koji im je vodio ruku dok su razarali taj isti grad i njegov duh. Kada gradom zavladaju njegovi rušitelji, onaj koji zapravo vlada je Abadon, prerušen u duh nacionalizma, pogibli i propasti. Taj put nikuda ne vodi, niti se bilo šta dobro odatle može izroditi. Rđava je beskonačnost vladavina rušitelja, jer njima mržnje i uništavanja, bukvalnog ili simboličkog, nikad dosta, nezajazan je duh nacionalizma. Glad mu je beskrajna, a srce večno prazno. Praznina se nikada i ničim ne može ispuniti, a carstvo smrti i propast nikada se ne mogu zasititi. (Tomislav Marković, Tačno.net)

Balaševićeva čestitka

ĐORĐE Balašević je na svojoj službenoj Facebook stranici čestitao Božić svojim obožavateljima. Legendarni kantautor koji ima ogromnu bazu fanova u Hrvatskoj napisao je dvije rečenice koje su bile dovoljne da u komentarima nastane pravo ludilo.

“Kod nas u kraju se dobro znalo da praznici vrede samo onda kada se njima raduju i naše komšije, onoliko koliko se i mi radujemo njihovim praznicima… Zdravlje, slavlje, srce lavlje…”, stoji u čestitki legendarnog glazbenika.

Uz čestitku je postavio fotografiju s jednog od svojih koncerata, a objavu je u manje od sat vremena lajkalo gotovo 2000 ljudi. (Index.hr)

Lovci iz Španije pobili 500 divljih životinja u Portugalu

Portugalski zvaničnici izrazili su veliko negodovanje zbog ubijanja više od 500 jelena i divljih svinja u lovnoj zoni u centru zemlje.

Ministar zaštite životne sredine Portugala Žoao Fernandes rekao je da je ponašanje 16 španskih lovaca bilo „podmuklo” i ocenio je ovo kao „ekološki zločin” koji bi trebalo krivično goniti.

Slike pokolja podeljene su na društvenim mrežama.

Lov na pojedinačne životinje je dozvoljen, ali portugalske vlasti navode da je većina populacije jelena u zoni pobijena.

Smatra se da se divlje životinje pobijene 17. i 18. decembra u turističkoj lovnoj zoni Torebela, oko 40 kilometara od portugalske prestonice Lisabona. (BBC NEWS na srpskom)

About The Author