Tužilaštvo KS usvojilo žalbu podnesenu zbog neprovođenja istrage protiv Ćesira

Nakon uvida u kompletan spis ocijenjeno je da je odluka – naredba o neprovođenju istrage nepravilna

Tužilaštvo KS usvojilo žalbu podnesenu zbog neprovođenja istrage protiv Ćesira

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija donijela je rješenje kojim se usvaja kao osnovana žalba Žurnalovog fotografa Adija Kebe, podnesena na naredbu kantonalne tužiteljice Sanite Imamović da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda i krivičnog djela oštećenje tuđe stvari.

U obrazloženju ranije donesene naredbe tužiteljica Imamović navela je da ne postoje osnovi sumnje da su Huso i Muamer Ćesir počinili krivično djelo, jer je, kako se navodi, očigledno da prijavljeno djelo nije krivično djelo. Na tu odluku Adi Kebo se žalio, nakon čega je glavna kantonalna tužiteljica donijela novo rješenje.

– Ured glavne tužiteljice je nakon uvida u kompletan spis ocijenio da je odluka – naredba da se istraga neće provoditi nepravilna, te će se nakon detaljne analize i poduzimanja potrebnih radnji donijeti odgovarajuća tužilačka odluka – navodi se, između ostalog, u obrazloženju odluke.

U martu 2019. godine predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad Huso Ćesir fizički je nasrnuo na Adija Kebu, dok je fotograf Žurnala s javne površine fotografira ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast o čijem poslovanju je Žurnal pisao.

Napad je Kebo uspio zabilježiti na kameri. Na snimku se jasno vidi kako Huso Ćesir prvo prijeti fotografu da će mu “razbiti” kameru, da bi potom nastavio grubo nasrtati na Kebu i pokušavati mu oteti kameru.

Ubrzo je prišao i Husin sin, Muamer Ćesir, koji je uspio istrgnuti kameru, te je dati svom ocu koji se potom uputio prema ulazu u firmu. Huso Ćesir vratio je oštećenu kameru Adiju Kebi kada je fotograf izvadio mobitel u namjeri da zove policiju.

Izvor:  Žurnal.info/BHN

About The Author