Vlada Srbije mora podržati slobodu medija

Izvještaj o stanju medijskih sloboda u Srbiji daje hitne preporuke Vladi Srbije i međunarodnim organizacijama za poboljšanje slobode medija, sigurnosti novinara i medijskih radnika

Vlada Srbije mora podržati slobodu medija
Foto: DW

ARTICLE 19 i Brzi odgovor za slobodu medija (MFRR) predstavio je nalaze nedavne misije za utvrđivanje činjenica u Srbiji na webinaru kada ukazano na sve veću upotrebu strateških tužbi protiv učešća javnosti (SLAPP) za ušutkivanje novinara u Srbiji.

U pitanju je istraživanje koje je proveo ARTICLE 19, Centar za ljudska prava-Američka advokatska komora i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) kao dio svog rada u Srbiji i široj regiji.

Istraživanje je pozvalo na potrebu srbijanske vlada da poduzme hitne mjere za podršku slobodi medija i u svoje politike i prakse za zaštitu novinara i medijskih radnika.

Naglašena je sve veća upotreba pravnih mogućnosti za prijetnju novinarima i ostalim medijskim radnicima u Srbiji, a evidentirani su i zahtjevi za većim pristupom informacijama.

– Primjetna je uloga javnih službenika u polarizaciji medija, uključujući demonizaciju nezavisnih medija direktnim verbalnim napadima i u provladinim tabloidima – istaknuo je.

Date su i hitne preporuke Vladi Srbije i međunarodnim organizacijama za poboljšanje slobode medija i sigurnosti novinara i medijskih radnika u Srbiji.

Iako izvještaj bilježi relativno mali broj pozitivnih državnih inicijativa potaknutih međunarodnim pritiscima, uključujući usvajanje Akcijskog plana za medijsku strategiju, mnogo više je zabrinjavajućih stvari u vezi s medijskom slobodom i sigurnošću novinara kojima se vlada mora hitno pozabaviti.

MFRR je savez koji uključuje Međunarodni institut za štampu (IPI), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropsku federaciju novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Institut za primijenjenu informatiku Univerziteta iz Leipziga (InfAI) i Osservatorio Balcani e Caucaso Transeuropa (OBC Transeuropa).

Partneri u misiji sastali su se s ključnim akterima za slobodu medija u Srbiji, uključujući predstavnike novinara i medijskih udruženja, Stalne radne grupe za sigurnost novinara, grupom srbijanskih novinara koji su bili meta pravnih, fizičkih ili verbalnih prijetnji ili uznemiravanja, srbijanskim ombudsmanom, dužnosnicima Vlade Srbije i predstavnicima međunarodnih organizacija.

Izvor: ARTICLE 19

About The Author