MEDIJSKA PODRŠKA CNN-u I NOVINARU ACOSTI

Bijela kuća odgovorila je dopisom na CNN-ovu tužbu protiv administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazavši da novinar nema ustavno pravo pristupa uredu američkog predsjednika, objavili su mediji. U dopisu stoji da predsjednik i njegovo osoblje imaju “apsolutno diskrecijsko pravo” u pogledu pristupa novinara i intervjua. Njihov je dopis poslan isti dan kad su mnogobrojne druge medijske organizacije – uključujući Fox News […]

MEDIJSKA PODRŠKA CNN-u I NOVINARU ACOSTI

Bijela kuća odgovorila je dopisom na CNN-ovu tužbu protiv administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, kazavši da novinar nema ustavno pravo pristupa uredu američkog predsjednika, objavili su mediji.

U dopisu stoji da predsjednik i njegovo osoblje imaju “apsolutno diskrecijsko pravo” u pogledu pristupa novinara i intervjua.

Njihov je dopis poslan isti dan kad su mnogobrojne druge medijske organizacije – uključujući Fox News – objavile svoju potporu CNN-u.

CNN je podignuo tužbu protiv predsjednika i nekoliko njegovih pomoćnika. Ročište je bilo u Washingtonu u srijedu poslijepodne po američkom vremenu.

Suprotno od tužbe CNN-a, u dopisu se tvrdi da “nijedan novinar nema pravo po Prvom amandmanu ući u Bijelu kuću”. Također se navodi da je Acosta isti dan i poslije dobio obavijest o razlogu zabrane i ističe da mu je pristup do daljnjeg uskraćen jer je “prekršio novinarska pravila”.

Odvjetnička tvrtka Ballard Spahr objavila je izjavu u ime desetak organizacija, uključujući Associated Press, Bloomberg, Fox, NBC, The New York Times i Politico. “Naše novinarske organizacije podržavaju temeljno ustavno pravo da postavljaju pitanja ovome ili bilo kojem drugom predsjedniku”, ističu u izjavi te dodaju kako je “imperativ” da novinari imaju pristup predsjedniku i da ih se ne isključuje iz “arbitrarnih razloga”.

Odvjetnik CNN-a Ted Boutrous izjavio je da je “sasvim jasno da je odluka [o povlačenju akreditacije] donesena zbog sadržaja priloga koje je radio Jim Acosta”. Donald Trump “je više puta napao i izrazio nepovjerenje CNN-u i Acosti. Ne možemo prihvatiti da Bijela kuća izbacuje ljude samo zato što joj se ne sviđa sadržaj njihov izvještavanja”, kazao je odvjetnik.

Novinarsku akreditaciju Bijela kuća je suspendirala u četvrtak nakon konferencije za medije koju je predsjednik Trump održao nakon izbora na polovini svog mandata i nije bio zadovoljan pitanjima koje je Acosta nizao, od migrantske karavane koja napreduje prema Sjedinjenim Državama do ruskog upletanja u američke predsjedničke izbore 2016.

About The Author