Slovački Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu optuženog za ubistvo novinara

Poduzetnik Marian Kocner i Alena Zsuzsová oslobođeni su prošlog ljeta zbog naručivanja Kucijakovog ubistva zbog nedostatka dokaza

Slovački Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu optuženog za ubistvo novinara
Foto: OSCE

Slovački Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću presudu poduzetniku optuženom za organizaciju ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove zaručnice 2018. godine i naložio novo suđenje, odlučujući po žalbi tužitelja.

Niži sud prošle je godine oslobodio Mariana Kocnera, u slučaju koji je potresao Slovačku i doveo do masovnih protesta protiv korupcije u Vladi, pozivajući se na nedostatak dokaza.

Vrhovni sud odlučivao je danas o žalbi tužitelja na nepravomoćnu presudu koja je donesena prošlog ljeta za ubistvo novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírová.

Međunarodni institut za štampu (IPI) s Evropskim centrom za štampu i slobodu medija (ECPMF), ARTICLE 19., i Evropska federacija novinara (EFJ) u okviru Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR) pozvali su Vrhovni sud da ispita sve dostupne dokaze o tom slučaju.

Poduzetnik Marian Kocner i Alena Zsuzsová oslobođeni su prošlog ljeta zbog naručivanja Kucijakovog ubistva u februaru 2018. godine nakon što je Specijalizirani krivični sud u Pezinoku u Slovačkoj utvrdio da nije bio dovoljno dokaza da bi se zaključilo da je Kocner naredio ubistvo.

Presuda je predstavljala ogroman zastoj u borbi protiv nekažnjivosti, a posebno zbog Kocnerovih veza sa slovačkom političkom, pravosudnom i sigurnosnom elitom. Posljedice ubistva dovele su do ostavke najviših političkih dužnosnika uključujući bivšeg premijera Roberta Ficu.

U ovom su slučaju već osuđene tri osobe i to naoružani napadač Miroslav Marček, vozač Tomáš Szabó i posrednik Zoltán Andruskó, koji je služio kao ključni svjedok optužbe protiv Kocnera i Zsuzsove.

Slovački tužitelji vjerovali su da imaju dovoljno dokaza protiv Kocnera i Zsuzsove, ali Specijalizirani krivični sud nije se složio s tim, a žalbeni postupak bio je djelomično fokusiran na to jesu li suci dovoljno dobro protumačili poruke između Kocnera i Zsuzsove, za koje tužitelji kažu da se odnose na ubistvo.

Troje novinara ubijeno je u Evropskoj uniji od 2017. godine. Osim Kuciaka i Daphne Caruana Galizia ubijena je u eksploziji autobombe na Malti 2017. godine, dok je grčki izvjestitelj Giorgos Karaivaz ubijen početkom ove godine.

Ni u jednom od tri slučaja nije postignuta puna pravda, što je neprihvatljiv ishod koji ugrožava novinare širom Evrope.

Izvor: Reuters/IPI

About The Author