Vlada Bjelorusije pooštrava zakone protiv nezavisnog novinarstva

Trenutno je 27 novinara zatvorenih u Bjelorusiji, a vlasti također zatvaraju web stranice i cenzuriraju poruke na društvenim mrežama

Vlada Bjelorusije pooštrava zakone protiv nezavisnog novinarstva

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je novi zakon kojim će se optuženi moći kazniti na zatvorske kazne do tri godine za učestvovanje u neovlaštenim demonstracijama, dok onima koji učestvuju u njima ili promoviraju “ekstremističku aktivnost” prijeti šest godina zatvora.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) odbacili su takav zakon koji predstavlja represiju na slobodu govora i informacija.

Otkako je Lukašenko ponovno izabran za šesti predsjednički mandat u augustu 2020. godine, demonstracije su nasilno potiskivane, dok su se novinari koji su izvještavali o tim protestima suočili sa sistemskim uznemiravanjem i proizvoljnim hapšenjima.

Trenutno je 27 novinara zatvorenih u Bjelorusiji jer se terete za to što su radili svoj posao. Vlasti također zatvaraju web stranice i cenzuriraju poruke na društvenim mrežama.

Taj zakon samo je još jedan primjer beskonačnog ciljanja novinara u Bjelorusiji. Lukašenko je 24. maja usvojio pravne mjere kojima je obvezno ishoditi dozvolu od vlasti za organiziranje masovnih događanja i zabranjuje novinarima da uživo prate takve događaje.

Uz to, bjeloruske su vlasti u više navrata označavale medije i novinare kao ekstremiste, optužujući ih za poticanje mržnje.

Budući da pojam “ekstremističke aktivnosti” ostaje nejasan u zakonodavstvu, vjerojatno će se koristiti za suzbijanje svakog neslaganja, ali i bilo koje medijske aktivnosti povezane s opozicionim organizacijama.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger kazao je da je Bjelorusija sada jedna od najopasnijih zemalja u Evropi za medijske profesionalce.

Pozvao je bjeloruske vlasti da zaustave nemilosrdno ciljanje novinara, te ocijenio da međunarodna zajednica mora odmah poduzeti mjere kako bi zaustavila samovoljno pritvaranje bjeloruskih medijskih radnika.

Izvor: IFJ

About The Author