U čast srebreničkog novinara raspisan konkurs za nagradu ‘Nino Ćatić’

Specijalna priznanja bit će dodijeljena novinarima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta

U čast srebreničkog novinara raspisan konkurs za nagradu ‘Nino Ćatić’

Udruženje “Biti novinar” uz visoko pokroviteljstvo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica te saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić, drugi put raspisuje Konkurs za dodjelu novinarske nagrade “Nino Ćatić”.

Prijaviti se mogu novinari iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i regiona koji su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi “Negiranje genocida – nastavak zločina”, saopćilo je Udruženje “Biti novinar”.

Nagrade će biti dodijeljene u kategorijama radijski izvještaj, televizijski prilog , pisani tekst , blog/vlog i fotografija.

U kategoriji ”Blog/vlog” prijaviti se, osim novinara, mogu i svi građani BiH koji imaju izražen talenat za pisanje ili snimanje.

O dobitnicima novinarske nagrade ”Nino Ćatić” odlučivat će novinari koji su svojim dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima Almasa Hadžić, Salih Brkić, Marko Divković i Marinko Sekulić.

Specijalna priznanja bit će dodijeljena novinarima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli tome da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja ”Biti novinar” i drugi novinari.

Konkurs je otvoren od 15. juna do 1. jula ove godine, a radovi se šalju na e-mail adresu bitinovinar@gmail.com sa naznakom ”Prijava rada za novinarsku nagradu Nino Ćatić”.

Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, simbolično na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.

Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegovu riječ i glas pamtimo iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u tom gradu.

Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995. godine nakon čega mu se gubi svaki trag. Njegova majka Hajra Ćatić i dalje traga za posmrtnim ostacima svoga sina.

U njegovu čast, Udruženje “Biti novinar” i ove godine želi podstaknuti novinarke da se bave profesionalnim i objektivnim izvještavanjem o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopćenju.

About The Author