Fikreta Čobo: Gradačac me osvojio, prigrlio i pružio podršku za aktivno promovisanje mladih

Današnja priča nam dolazi iz Gradačca, grada Zmaja od Bosne, u kojem čovjek ne može, a da ne pronađe srodnog sagovornika I prijatnu osobu za razgovor. Naša redakcija je danas ugostila Gradačanku, Fikretu Čobo, profesoricu, direktoricu, liderku i  promotorku aktivnog stvaralaštva mladih u Gradačcu. Kada govorimo o Fikreti Čobo, prva asocijacija na nju jeste grupa […]

Fikreta Čobo: Gradačac me osvojio, prigrlio i pružio podršku za aktivno promovisanje mladih

Današnja priča nam dolazi iz Gradačca, grada Zmaja od Bosne, u kojem čovjek ne može, a da ne pronađe srodnog sagovornika I prijatnu osobu za razgovor.

Naša redakcija je danas ugostila Gradačanku, Fikretu Čobo, profesoricu, direktoricu, liderku i  promotorku aktivnog stvaralaštva mladih u Gradačcu.

Kada govorimo o Fikreti Čobo, prva asocijacija na nju jeste grupa koja se pojavila na fb, a koja je i nas privukla da pišemo o njoj.

Stvorili su je njeni učenici i sugrađani s ciljem da pokažu veličinu I ličnost ove žene, lidera i profesorice.

Sa profesoricom Čobo smo razgovarali i ranije, još dok je bila direktor u Gimnaziji u Gradacu, jer njen vrtoglavi usjeh u radu i ledrstvu je zatekao mnoge, ali istovremeno je i dopnijeo u tome da, kada u Gradačcu pomenemo Fikretu Čobo, svi imaju samo riječi hvale i poštovanja.

Kada smo našoj sugovornici pomenuli naš razgovor sa njenim sugrađanima, nasmijala se i kazala: ”Ljubav je obostrana. Mene je Gradačac ustvari “usvojio”, ali i osvojio. Kada sam se udala u Grdačac odmah sam se osjetila kao kog kuće tako da faza privikavanja nije ni postojala. Jednostavno takvi smo “mi- Građani” susretljivi i sretni da možemo podijeliti sa drugima ovu ljepotu I prirodnu I ekonomsku”

Fikreta Čobo je u Gradačcu poznata kao direktorica škole koja se za samo dvije godine iz faze proadanja podigla na sami vrh ljestvice srednjih škola u Tuzlanskom kantonu. Taj put je, kako kaže Fikreta Čobo bio zaista trnovit,ali “ja sam se, kao i svaka druga žena, trudila da javnost zna samo najbolje o nama, a sav bol, nepravdu i jad sam skrivala duboko u sebi i dijelila sa najbližim kolegama. Sve je to rezultiralo dobrim uspjehom i visokim plasmanom škole, ali veliki rad i zalaganje mojih kolega nas je doveo do toga da su se I  međuljudski odnosi bitno popravili”

Kada smo ranije razgovarali sa Fikretom Čobo, ona je kategorično bila protiv miješanja škole u politiku i zalagala se za krajnju apolitičnost. Danas vidimo da je Fikreta Čobo I politčki aktivna žena,a  što je je još zanimljivije veoma je uspješna na tom polju i,  kako mnogi kažu, “Sve što dotakne to i pozlati”

Zanimalo nas je odakle se javila ta njena politička aktivacija i to je ustavri bio ulazak  u politiku na “široka vrata”

“ Istina je das sam se poltički aktivirala I da sam na CIPSOVOJ listi vijećnika za Gradsko vijeće Grada Garadačac, ali to nije došlo ni spontano ni slučajno!

Moja aktivacija je bila, ustvari, crveni alarm zbog sve manjeg broja učenika u školama, a s druge strane nepravda koja me je zadesila je dovoljan motiv da ustanem, da se borim i da ne dozvolim da tako mizerne i prodane duše budu dio vlasti koja kroji naše subine I tjera našu djecu iz svojih domova.”

Poznajući vrijednost ove žene, koja je uravo kroz svoj volonterski angažman ušla u Leksikon najpoznatijih ljudi u Bosni I Hercegovini, ne sumnjamo da će Gradačac dobiti vijećnicu koja će stojički odbraniti svoje stavove i učiniti, kako ona kaže, svojoj djeci bolju I ljepšu budućnost.

About The Author