Počinje istraga u Francuskoj zbog napada policije na fotografa

Francuski istražitelji otvorili su internu istragu o tome kako je sirijski fotograf koji je pratio demonstracije u Parizu teško povrijeđen. Protest je organiziran zbog osporavanja nacionalnog zakona o sigurnosti. Objavljena je fotografija Ameera al-Halbija gdje se vidi kako mu se krv slijeva preko lica nakon što ga je policajac navodno pendrekom udario u lice. Halbi […]

Počinje istraga u Francuskoj zbog napada policije na fotografa

Francuski istražitelji otvorili su internu istragu o tome kako je sirijski fotograf koji je pratio demonstracije u Parizu teško povrijeđen. Protest je organiziran zbog osporavanja nacionalnog zakona o sigurnosti.

Objavljena je fotografija Ameera al-Halbija gdje se vidi kako mu se krv slijeva preko lica nakon što ga je policajac navodno pendrekom udario u lice.

Halbi (24) je u subotu izvještavao o protestu protiv kontroverznog zakona o sigurnosti, koji je prošao mirno prije sukoba policije i kasera, ljudi odjevenih u crno koji su palili automobile i razbijali izloge.

Francuske su vlasti potvrdile da je od Inspection Générale de la Police Nationale (IGPN) – poznate kao policija policije – zatraženo da ispita kako je povrijeđen fotograf iz Alepa, koji već tri godine živi u Francuskoj.

Novinari RSF-a i novinska agencija AFP, za koje je često radio, osudili su napad i zatražili istragu. Predstavnici nacionalnog sindikata novinara SNJ-SGT rekli su da bi se policija i ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin trebali izviniti.

François Pallud, koji je bio na protestu s Halbijem je sugerirao da je policija ciljala Halbija jer je primijećen kako fotografira demonstratora kojeg je udario policajac. Christophe Deloire, glavni tajnik RSF-a, napisao je na Twitteru „Ameer je iz Francuske došao u Francusku iz Sirije zbog sigurnosti, poput nekoliko drugih sirijskih novinara. Zemlja ljudskih prava ne bi mu smjela prijetiti, već ga štititi”.

Halbi, nagrađivani fotograf, rekao je da nije nosio nikakvu zaštitnu odjeću ili opremu jer ju je policija zaplijenila dok je pokrivao proteste 2018. godine. Također je rekao da nije imao iskaznicu.

Istraga je posljednja u nizu koja se fokusira na navode o policijskom nasilju, uključujući slučajeve u kojima su policajci snimljeni kako tuku muzičkog producenta, spotiču migranta i gađaju novinara.

RSF je podnio prijavu protiv šefa pariške policije Didiera Lallementa zbog policije koja je navodno ciljala novinare tokom akcije razgradnje izbjegličkog kampa prošle sedmice.

U ponedjeljak je francuska vlada najavila da će u potpunosti prepraviti osporeni član 24. Zakona o sigurnosti, koji policiji daje nove ovlasti. Dužnosnici su rekli da je zakon, koji je već donijela Nacionalna skupština, pogrešno shvaćen kao prijetnja slobodi medija.

Izvor: The Guardian

About The Author