KRIMINAL U NABAVCI RESPIRATORA U RS-u: Građani ne trebaju brinuti. Ministar kaže da je sve urađeno po zakonu

Branko Perić kod Hadžifejzovća odlično analizirao glavne probleme sudstva. Zukić na N1 prosječno s Nenadom Čankom. Mato Đaković pozvao Šeranića da umiri građane

KRIMINAL U NABAVCI RESPIRATORA U RS-u: Građani ne trebaju brinuti. Ministar kaže da je sve urađeno po zakonu
Foto: Thesrpskatimes.com

FACE TV: „Face to face“, 26. juni

PRAVNA APOKALIPSA: Razgovor sa sudijom Suda BiH i bivšim predsjednikom VSTV-a bio je informativno vrijedan, otvoren i sumoran istovremeno. Branko Perić je od onih iznimno rijetkih pojedinaca u BiH koji direktno govore o bolesti sistema, odnosno institucija u kojima rade. Ogoljena istina, bez uljepšavanja kitnjastim riječima i zamagljivanja odgovora floskulama. Stav da je pravosuđe rak bh. društva koji je metastazirao u svim njegovim sistemima nije novost za građane ove države. Dijele ga mnogi. Ipak, kada sudija državnog suda s višedecenijskim iskustvom kaže da je vjerovao u pravosuđe, ali da je ono potpuno korumpirano, da je stanje u njemu sve gore i da ne vidi izlaz iz pravnog mraka, jasno je da to nije još jedan mlak razgovor s predstavnicima pravosudnih institucija. Zabrinjavajuće analize sudije državnog suda imaju ogromnu težinu i u svakoj uređenoj državi bile bi alarmantne. Otvoreni visokopozicionirani funkcioneri pravosudnih institucija koji neuvijeno kritikuju stanje u sistemu čiji su dio, svakako zaslužuju medijski prostor. Senad Hadžifejzović odabrao je odličnog gosta.

„NEPRILAGOĐENI“ SUDIJA: Crno stanje bh. pravosuđa, koje u svojim analizama opisuje Perić, voditelj je ilustrovao živopisnim citatima. Pitanje sudiji o tome zašto o tome piše, na prvu se čini suvišnim. Logičnije je drugo Hadžifejzovićevo pitanje ‒ zašto druge sudije i tužioci šute. U pravno uređenim i demokratskim društvima, ukazivanje na institucionalne anomalije se podrazumijeva. U BiH takav pojedinac biva etiketiran kao „neprilagođen“. Perić je ispričao da se neke njegove kolege boje ući u njegovu kancelariju da i sami ne bi postali stigmatizovani u radnom okruženju. U tom je kontekstu Hadžifejzovićevo pitanje na mjestu.

TEGELTIJA ‒ POGREŠAN IZBOR: Perić je objasnio zašto je neophodan novi zakon koji bi omogućio internu i eksternu kontrolu rada državnog Tužilaštva i VSTV-a. „Apsurdno je da članovi VSTV-a kao regulatora ne moraju odgovarati za svoj rad… sami su sebi dodijelili apsolutni imunitet.“ Gost je odbio govoriti o Milanu Tegeltiji. Preformulisanjem pitanja, Hadžifejzović je, ipak, uspio dobiti komentar o nastupu predsjednika VSTV-a u državnom parlamentu. Perić je argumentovao zašto je taj nastup apsurdan i priznao da je pogriješio kada je glasao za izbor Tegeltije u VSTV-u.

N1: „Pressing“, 24. juni

PROSTOR ZA OPOZICIJU: Izborni fijasko opozicije u Srbiji bio je povod za intervju s Nenadom Čankom, predsjednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV). Na televizijama u BiH, Aleksandar Vučić je svakodnevno u vijestima, dok je pojavljivanje predstavnika srbijanske opozicije rijetkost. Stoga su izborni rezultati jedna od rijetkih prilika da i opozicionari dobiju medijski prostor. Pogotovo kada su za opoziciju oni toliko loši da je vjerovatan nestanak nekih opozicionih lidera iz političkog života. Zbog svojih vrlo direktnih, ali nepopularnih stavova u srbijanskoj javnosti, Čanak je zanimljiv sagovornik.

UZROCI IZBORNE KATASTROFE: Osvrćući se na podatak da LSV nije dobio ni jedan procenat glasova na posljednjim izborima, Amira Zukića zanimali su uzroci katastrofalnog poraza. Na pitanje o tome šta izborni fijasko govori o njemu, njegovoj stranci i njenim partnerima, ali i glasačima, Čanak nije odgovorio, pa se novinar vratio na isto pitanje. To se i očekuje u političkom intervjuu „Pressing“, što bi na B/H/S jezicima značilo pritiskanje. Kada političar izbjegne ili zaboravi odgovoriti na pitanje, na novinaru je da ga ponovi. Vojislav Šešelj je nakon izbornog poraza i gubitka mandata u NS-u Srbije najavio osvetu. Zukić je pitao Čanka kako će on reagovati ‒ hoće li ponuditi ostavku u stranci  zbog izbornog poraza.

 

RTRS: „Telering“, 25. juni

MINISTAR HEROJ: Emisija je otvorena prilogom u kojem je gost detaljnije predstavljen gledaocima. Uvodni prilozi su dobrodošli ‒ informativni su, približavaju gosta gledaocima, a usto doprinose dinamici jednosatne emisije. Neprofesionalno je što je prilog toliko nakićen superlativima da je i sam gost ‒ ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić – rekao da mu je neprijatno. Kako se promotivni prilog u kojem se glorifikuje rad entitetskog ministra uklapa u konfrontacijski intervju „borbenog“ naziva „Telering“? Nikako. Dok broj zaraženih raste, a RS potresa afera „Pokretna bolnica“, Mato Đaković priča o porodičnoj kući Šeranića iz 16. vijeka. Rodni list očito smatra bitnim dokumentom za procjenu nečijih kvalifikacija za rad jer navodi da je gost „rođeni Banjalučanin“. Osvrćući se na rečenicu iz priloga da Šeranić na posao putuje biciklom, Đaković je iznenađen ‒ otkud ministar i doktor na biciklu? Iako je ministar pojasnio da bicikl uglavnom koristi za rekreaciju u slobodno vrijeme, dok se na poslu služi automobilom, voditelj je bicikl spomenuo i kasnije.

SVE PO ZAKONU: Do kraja emisije uslijedila su isključivo stručna pitanja. Dakle, pitanja za Šeranića epidemiologa, a ne Šeranića ministra. Tek u posljednih desetak minuta postavljena su pitanja koja se tiču zdravstvene politike. „Ima li RS novca za vakcine kada se pronađu?“ Sve optužbe opozicije za zloupotrebe javnih nabavki tokom pandemije svedene su na dva apstraktna, loše sročena pitanja: Ima li kriminalnih radnji u nabavci respiratora za Vladu, odnosno KC Banja Luka? Šta je sa šatorskom bolnicom? Ministar odgovara kako nije bilo kriminala, već samo komplikovanih procedura i visokih cijena, a ugovor o pokretnoj bolnici je raskinut. Voditelj zaključuje: „Morali smo ovo reći da građani mogu biti mirni, da čuju od Vas da se nisu desile kriminalne radnje.“ Toliko o svrsishodnosti ovih pitanja. Građani ne trebaju brinuti. Ministar kaže da je sve urađeno po zakonu.

ZAKLJUČAK: Na TV Face odličan izbor gosta u „Face to face“. Branko Perić je sudija koji, za razliku od većine predstavnika pravosudnih institucija, govori vrlo direktno, otvoreno i kritički o bolestima bh. pravosuđa. Na N1 prosječan intervju u „Pressingu“ sa zanimljivim sagovornikom, Nenadom Čankom, nakon izbornog fijaska u Srbiji. U „Teleringu“ RTRS-a Mato Đaković pozvao ministra Šeranića da umiri građane. Nije bilo kriminala prilikom nabavke respiratora. Virus je pod kontrolom, a RS ima novca za kupovinu vakcina kada budu dostupne na tržištu.

About The Author